Тернопільські археологи показали те, що накопали за рік (фото)

Опубліковано в Історія тижня 18.04.2018

Давні особисті хрестики та медальйони військових, ґудзики, ремінну фурнітуру, жетони, фрагменти кераміки, пряжки, гребінці, окуляри, олівці, люверси до наметів та багато інших експонатів, які під час розкопок на Тернопільщині минулого року знайшли археологи, показали тернополянам на виставці в обласному краєзнавчому музеї.

Загалом на експозиції «Пам’яткоохоронна робота на Тернопільщині у 2017 році» представлені результати археологічних досліджень Тернопільського та Бережанського замків, території оборонного монастиря домініканців XVII ст. у Чорткові, палацово-паркового комплексу у Вишнівці, літописного міста Данилів біля с. Стіжок, що на Шумщині, а ще оприлюднено результати дослідження Ягільницької трагедії. Також відвідувачам музею показали проекти реконструкції Тернопільського замку та палацу графа Бадені у Коропці.

Усі дослідження є результатом археологічної роботи ДП ОАСУ «Подільська археологія» та Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

– Тернопільщина надзвичайно багата своїми пам’ятками архітектури та культурою. Сьогодні завдання влади і всього суспільства – підтримувати давні традиції для того, щоб бути ідентифікованими як українці. Це робить нас сильнішими. Ми спільно з адміністрацією та всіма органами місцевого самоврядування докладаємо багато зусиль, виділяємо кошти для того, щоб продовжувати відроджувати давні пам’ятки архітектури, – зауважив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Заступник голови ТОДА Юрій наголосив на тому, що важливим завданням для влади та суспільства на сьогодні є вивчення, збереження, охорона та передача майбутнім поколінням пам’яток культурної спадщини.

У результаті значних археологічних досліджень працівники меморіально-пошукового підприємства ЛОР «Доля» знайшли місце захоронення жертв Ягільницької трагедії. Основними ініціаторами пошукових робіт були директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу Роман Пахолок спільно з місцевим краєзнавцем Юхимом Макотерським та історико-пошуковим товариством «Патріот» зі Львова. Практичні розвідувальні роботи розпочались у лютому 2017 року, а вже наприкінці серпня було виявлено залишки 60-ти людських скелетів. 19 листопада 2017 року відбулось перепоховання жертв у спільну могилу на центральному кладовищі Чорткова.

– Історія, яка почалась у далекому 1942 році, завершилась вже сьогодні. Тоді нацисти вивезли з чортківської в’язниці 56 в’язнів у поле та розстріляли лише за те що, вони були приналежні до руху Бандери. Після того, у 43 році на цьому місці було поховано ще 4 особи. Під час ексгумації жертв Ягільницької трагедії виявили гільзи від німецького пістолета, якими очевидно розстрілювали жертв. Також знайдено багато особистих речей, гребінці, окуляри, зубні щітки, шматки мила, – розповідає завідувач відділом науково-охоронних робіт пам'яток, історії та монументального мистецтва Тернопільської обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури Сергій Грабовий.

Про археологічні розкопки в урочищі Данилова гора, що неподалік села Стіжок, розповіла директор обласної комунальної інспекції охорони пам'яток історії та культури Марина Ягодинська.

– Всього за два тижні археологічної практики разом із студентами ми знайшли багато залишків кераміки, цв’яхи, косу, ножі, наконечники стріл та навіть фрагмент леза меча. Також траплялись жіночі прикраси – браслети, зокрема виготовлені зі скла. Знайдено плитку з підлоги палацу або церкви, на якій залишились залишки вишневої поливи. Є два маленькі фрагменти від амфори, в яких привозили олію. На цих територіях у давнину, мабуть, була поширена торгівля. Про це свідчить знайдена чашечка від торгових ваг, – пояснює Марина Ягодинська.

Минулого року на Тернопільщині проводили реставраційні роботи в палаці графа Бадені, що в смт Коропець. Про це під час виставки розповів збаразький архітектор Юрій Вербовецький.

– Палац графа Бадені – надзвичайно цінна пам’ятка архітектури. Орім того, що ми провели реставраційні роботи, вже повністю розроблено проектну документацію на відновлення пам’ятки. У палаці будуть музейні, атракційні приміщення, а також спальні, їдальні, в яких сім’я графа проводила своє життя. Минулого року ми закінчили роботи в Збаразькому замку. На сьогодні Збараж став надзвичайно цікавим та привабливим для туристів. Там проводять багато фотосесій, що приносить кошти у бюджет. Окрім цього, ми також розробляли проекти, які передбачають відновлення ринкових площ у містах. У післявоєнні роки вони всі були знищені, а зараз ми маємо чітке бачення, як відбудувати центри наших міст, – поділився Юрій Вербовецький.  

До слова, на сьогодні 27 міст та містечок Тернопільщини мають статус історичних місць України.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.