Версія для друку

Вишиті теребовлянськими майстринями ікони стали окрасою тернопільської книгозбірні (фото)

Опубліковано в Історія тижня 22.03.2018

У приміщені Тернопільської міської бібліотеки-філії №4 для дорослих 21 березня представили виставку ікон, які були вишиті руками майстринь Теребовлянського навчально-виховного комплексу.

«Ікона – це також молитва, споглядаємо на неї – творимо молитву» – ось така символічна назва експозиції, на якій налічується кілька десятків більших та менших ікон, вишитих бісером, нитками. Виставка присвячена 15-ій річниці від дня смерті української політичної діячки, журналістки, співорганізаторки жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН) Ярослави Стецько.

В день відкриття експозиції у стінах книгозбірні відбувся святковий захід, який провели школярі та вчителі  Теребовлянського НВК разом із працівниками тернопільської книгозбірні. Під час заходу гості почули чимало цікавого про символіку ікон та їхню важливу роль у житті людей.

— Для того, аби ікона дійсно мала помічну силу, її обов’язково потрібно освятити. Тільки й цього не достатньо. Лише коли люди з вірою моляться до образа, він має помічну силу та виконує різні прохання. Ікону, подібно до святого писання, потрібно вміти читати. Коли ми відкриваємо книжку – ми сприймаємо, розуміємо, слухаємо написане, а коли дивимося на ікону – можемо багато чого розказати з побаченого. Тому неважливо – вишита, мальована, різьблена перед нами ікона чи це мозаїка. Якщо вона освячена – отже має силу та, водночас, чогось навчає людей, про щось розповідає. Ось на одній з ікон, яка представлена на цій виставці, зображено Ісуса Христа, який стукає у двері без ручки. Зображене означає те, що Син Божий, подібно до дверей, стукає у ваші серця. Він не ввійде, доки людина сама не впустить його до свого дому – серця. Отже, ця ікона символізує те, що Ісус однаково любить всіх людей, стукає до кожного, а нам залишається лише спустити його до себе, — розповіла вчителька християнської етики Теребовлянського НВК Ольга Сивак.

Вчителька додала, що якщо говорити про колір ікон, то нижній одяг Ісуса зображають переважно червоним або золотистим кольором, а верхній – синім. Тут барва має певну символіку: червоний – колір крові, яку пролив Син Божий Ісус Христос за спасіння людського роду.

Варто зазначити, що виставка діятиме в тернопільській бібліотеці до 28 березня, яку може безкоштовно відвідати кожен бажаючий.