Версія для друку

У Тернополі презентували фільм про життя АТОвця, який розчулює до сліз (фото)

Опубліковано в Історія тижня 20.03.2018

Прем’єрну стрічку  «Тримай біля серця» про вояка, якому довелося втекти від зради на війну, презентували тернопільським глядачам у кінотеатрі «Палац кіно» за участю режисера фільму Валерія Шалиги та продюсера й оператора кінофільму Василя Медяного.

Фільм – історія про Сергія Вітрука (позивний «Вітер») – колишнього офіцера, який працює звичайним водієм. Його дружина, Надія – молодша за нього на 13 років, бізнес-вумен, красива, але вже байдужа до свого чоловіка. З боку здається, що разом їх тримає лише 8-річна Зорянка, яка дуже любить тата.

Врешті, Сергій, постійно чуючи новини про втрати у АТО та лаючи самого себе за те, що, виходить, дарма вчився на військового, адже зараз працює водієм, вирішує піти служити на передову. Перш ніж поїхати, він навідує Зорянку. Дівчинка дає йому засушену квіточку. Каже: «Це чарівна квіточка. Тримай її біля серця». Згодом ця квітка рятуватиме батьку життя та нагадуватиме про родину.

За словами Валерія Шалиги, під час перегляду «Тримай біля серця» чимало людей, зокрема з військових, розуміють, що події зі стрічки можуть трапитись із кожним.

— Поштовх до створення сюжету фільму дали історії з реального життя бійців. За основу справді взята одна з таких життєвих ситуацій, яка відбувалася із групою бійців, що виходили з оточення. Після того, як ми «запустили» прем’єрні покази, не один боєць упізнав себе у стрічці. Сюжет цього фільму складають зібрані образи, та кожна зі сцен відтворює конкретні обставини. Навіть один із наших консультантів – АТОвець Андрій Гишпаль розповів такі історії, які ми не могли не додати до сценарію. До того ж, цей боєць настільки органічно вписався в сюжет, що сам у фільмі й зіграв описані ним пригоди. Звичайно, це був ризикований хід – давати роль чоловікові, який не був професійним актором, та ми чудово впоралися. А Андрій навіть казав, що окремі емоційні сцени йому було навіть важче пережити в кадрі, аніж це переживати на передовій, розповів режисер.

Валерій Шалига наголосив, що саме важливі емоційні моменти, пов’язані з вояками на передовій було найважче відтворити. За словами режисера, один із акторів Андрій Гишпаль (позивний «Полтава») настільки перейнявся сюжетом фільму, що в нього навіть почались проблеми зі здоров’ям. Це сталось тому, що АТОвцю, який нещодавно переживав всі ці події на передовій, довелося знову їх відчути на собі під час зйомок.

Оператор фільму «Тримай біля серця» Василь Медяний зазначив, що зйомки тривали 32 дні, але багато часу зайняв саме період монтажу. До роботи над втіленням у життя сценарію було залучено до 120 людей, з який біля 70 – це актори. А під час перших прем’єр стрічка мала неабиякий успіх.

В Києві та Житомирі фільм «Тримай біля серця» зібрав повні глядацькі зали. Пам’ятаю, одна дівчина підійшла до нас та запитала: «А чи можна зняти другу серію стрічки?» Я запитав, мовляв, для чого? Вона: «Дуже хочу, аби головний герой все ж повернувся в сім’ю». Виявляється, чоловік цієї пані був першим, який загинув у Калинівці, а жінка на сьогоднішній день – військова. Як бачимо, люди психологічно хочуть, аби війна закінчилася, а чоловіки повернулися до своїх дружин, — поділився Василь Медяний.

Оператор зазначив, що знімальна група хотіла зняти фільм насамперед про простих людей, які переймаються трагічними проблемами війни в нашому суспільстві.