Версія для друку

Малий королівський палац на Тернопільщині може отримати нове дихання

Опубліковано в Історія тижня 27.02.2018

Малий королівський палац у Відні – друга назва палацу Бадені, що у селищі міського типу Коропець на Тернопільщині. Ця велична споруда, побудована у ХІХ столітті, нині перебуває у аварійному стані. Проте, нещодавно був представлений проект реконструкції палацу, вартість якого за попередніми підрахунками обійдеться у 99 мільйонів гривень.

Проект деталізованої реконструкції палацу, розташованого на території Монастириського району, представив переможець відкритого архітектурного конкурсу на визначення найкращого проекту комплексної реставрації та пристосування палацу графа Бадені в Коропці Юрій Вербовецький.

- Палац перебував на балансі Коропецького ліцею-інтернату. Ще раніше це була адміністративна будівля. Оскільки будинок використовувався, то це дало змогу зберегти його. Проте, низку років у палаці не проводилось жодних реставраційних робіт, лише поточні. Це призвело до того, що будівля почала руйнуватися. У 2000-х роках технічний стан палацу в деяких місцях став настільки поганим, що об'єкт закрили. Тоді ж провели ремонт даху, але цей ремонт було зроблено неякісно. Це прискорило руйнування споруди, - розповів пан Юрій. - Згідно із нашим проектом палац з прилеглим до нього парком розглядаються в структурі населеного пункту Коропець як багатофункціональний комплекс, який об’єднує в собі культурно-освітню, музейно-туристичну, оздоровчо-дозвіллєву та частково готельно-відпочинкову діяльності. Це одна з небагатьох пам'яток, у якій збережені фасади та палацові інтер’єри так званого «віденського ренесансу».

Вже довший час палац графа Бадені перебуває у аварійному стані. Лише з 2014 року долею споруди почали перейматись. Так, з обласного бюджету була виділена сума, яку потратили на проведення робіт з відновлення частини даху над входом. У 2016-2017 роках були проведені роботи по реставрації покрівлі та декоративних елементів центрального купола. Після цього розробили проектно-кошторисну документацію на реставрацію палацу.

- Майже три мільйони гривень було виділено з обласного бюджету для порятунку  палацу графа Бадені як об’єкта культурної спадщини, адже будівля палацу була у вкрай критичному технічному стані. За ці кошти було проведено протиаварійні невідкладні консерваційні роботи з відновлення частини даху над входом у палац та усунення загрози обвалу центрального купола. Завдяки цим роботам палац вдалося зберегти від повної руйнації. Згодом був проведений відкритий архітектурний конкурс з реставрації та пристосування палацово-паркового комплексу графа Бадені під культурно-освітній об’єкт, - поділився голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Загалом проект реставрації передбачає відновлення фасадів з консервацією всіх збережених елементів декору та відтворенням втрачених фрагментів: підвіконників, ліпних орнаментів, декоративних ваз у нішах, колон з капітелями, ліхтарів тощо. Також передбачена і реставрація елементів центрального та бокових куполів. Також проектом пропонується провести реставраційні роботи (з відтворенням історичного призначення приміщень)у кімнатах першого поверху. Що ж стосується зал другого поверху – їх планують переробити під нові функції (лекційні аудиторії, конференц-зали, готельні номери і т.д.). Також проект передбачає реконструкцію і прилеглої ділянки палацу: відновлення втрачених елементів ландшафту та упорядкування паркової зони.

Згідно підрахунків Юрія Вербовецького загальна вартість реалізації архітектурного проекту дорівнює 99 мільйонам гривень (реставрація палацу – близько 19 мільйонів; відновлення першого поверху будівлі – 17 мільйонів; відтворення парку – 20 мільйонів, пристосування приміщень — 8 мільйонів тощо).

Проблема у тому, що на даний момент палац графа Бадені перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, управління якою здійснює Тернопільська обласна рада, і знаходиться на балансі Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою. Разом з тим, в облраді кажуть, що готові надати палац в оренду інвестору, який зможе вкласти кошти у відновлення об'єкту. Якщо ж бажаючих отримати в оренду палац не знайдеться, то проект заплановано реалізовувати за державний кошт. Зокрема, частину необхідної суми планують отримати через Фонд регіонального розвитку.

- Тепер перед нами постало ще одне амбітне завдання – пошук коштів для реалізації проекту. Потрібно залучати інвесторів, використовувати грантові пропозиції від вітчизняних чи міжнародних фондів. Словом, є над чим працювати задля розвитку туристичного потенціалу області, - додав Віктор Овчарук.

До слова, вже навесні проект реконструкції палацу графа Бадені продемонструють у польському місті Жешов у рамках представлення потенціалу Тернопільщини.

Головне фото: з відкритих джерел.

Ольга Слобусь