У Тернополі презентували туристичний проект, який приноситиме майже 300 мільйонів доходів на рік

Опубліковано в Історія тижня 25.01.2018

Проект розвитку туристичної дестинації «Тенопільське Придністер’я», який спрямований на розвиток Зелених шляхів (Greenways), презентували у Тернопільській обласній державній адміністрації сьогодні, 25 січня.

Представили проект експерти-розробники Сергій Підмогильний та Андрій Гінкул. Розробили ініціативу ГО «Українська асоціація активного та екологічного туризму» спільно з відділом туризму Тернопільської ОДА.

– Ми робимо все для того, щоб зробити Дністер перлиною Тернопілля та України і заробляти гроші не тільки на словах, але й залучити туристів, які зможуть відпочивати та приносити кошти. Завдяки цьому буде реалізовуватись інфраструктура Придністер’я. Цей проект стосується тих районів, які безпосередньо межують з Дністром, а це – Монастириський, Заліщицький, Борщівський. Вони хочуть розвивати туристичну сферу. Окремим предметом уваги також є спільна стратегія співпраці з головами обласних державних адміністрацій Івано-Франківська, Львова, Чернівців та Хмельницького. Вони також готові долучатись до ініціативи. Наше завдання – робити все для того, щоб залучити туриста в привабливі та цікаві місця, – зазначив голова ТОДА Степан Барна.

Очільник Тернопільської обласної державної адміністрації також зауважив, що цього року на реалізацію подібних проектів з бюджету готові спрямувати щонайменше 10 мільйонів гривень.

Стратегія розвитку туризму Зеленого шляху «Тернопільське Придністер’я» розроблена на період 2018-2022 років. Вона передбачає розвиток п’яти районів, які розташовані неподалік Дністра. У планах – створення територіального туристичного продукту, пропозиції видових туристичних продуктів та визначення необхідної для них інфраструктури.

– З існуючого потенціалу дана територія має три основні  напрямки розвитку – зелений туризм, активний туризм, рекреації та оздоровлення. У результаті проведеного нами аналізу ми з’ясували, що територія Придністер’я є екологічно сприятливою для розвиту туризму. Величезною перевагою є скупчення національних парків. Транспортна доступність досить добра, адже є дороги з твердим покриттям, залізниця. Потрібно ще працювати над покращенням стану доріг та логістикою. Є потяги, які прибувають у дуже незручний для туристів час. Для того, щоб туризм приносив доходи, умови мають бути комфортними для клієнтів. Окрім цього, є досить багато навчальних закладів, які готують туристичні кадри. Також є туристично-інформаційні центри та дуже сильна туристична школа Тернопільщини, – розповідає експерт-розробник проекту Сергій Підмогильний.

За словами Сергія Підмогильного, для того, щоб туристична дестинація функціонувала, вона повинна мати чотири складові: туристичні ресурси, доступні до них дороги, інфраструктура, кадрове забезпечення.

– Коли ми нанесли на електронну карту об’єкти, то побачили, що на ній понад 600 туристичних пам’яток різного значення. Якщо їх зв’язати в туристичні маршрути, то загальна мережа матиме близько 1,5 тисячі кілометрів. Також ми спрогнозували приблизну кількість туристів. Необхідно, аби територія не була сильно перевантаженою. На 4-5 рік розвитку проекту можна вийти на цифру близько 170 тисяч відвідувачів. Якщо говорити про гроші, то за рік можна згенерувати приблизно 256 мільйонів гривень. Щодо податків та зборів, то виходить приблизно 15-20 мільйонів гривень на рік. Окрім цього, до туристичного обслуговування буде задіяно орієнтовно 630 осіб, – зазначив Сергій Підмогильний.

До слова, Зелені шляхи – це багатофункціональні маршрути для пересування пішохідним способом чи безмоторними транспортними засобами, що проходять вздовж природних коридорів, історичних торгових шляхів, річок і закинутих залізничних колій. Вони можуть простягатись на тисячі кілометрів, а можуть мати невеликі локальні маршрути.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.