Версія для друку

Про значення давніх різдвяних символів дізнались тернополяни

Опубліковано в Історія тижня 15.01.2018

Науковий співробітник Тернопільського обласного краєзнавчого музею Наталія Українець у рамках містерії різдвяного свята «Луна музеєм коляда» розповіла про різноманітну різдвяну символіку та її значення.

– Одним із основних атрибутів різдвяних свят є шопка. На західній Україні її називали саме так. У багатьох інших регіонах кажуть «вертепна скринька». Її виготовляли з дощок, всередині обклеювали кольоровим папером і ставили образки з тематичним сюжетом народження Ісуса Христа. Бувало таке, що виготовляли у вигляді простої сільської хати або у вигляді трикупольної церкви. Також шопка могла бути двоповерховою. На верхньому поверсі облаштовували все, що стосувалось релігійної тематики, а на нижньому – побут та світське життя. Такі шопки могли вміщувати до 40 лялькових персонажів. У нашому музеї є вертепні скриньки з ляльками, що виготовлені у 1904 році, – розповідає Наталія Українець.

Ще одним атрибутом зимових свят є різдвяна зірка. Таку зірку попереду вертепу та колядників носив хлопець, якого називали «звіздар». Він перший заходив в оселю, просив дозволу заколядувати, а коли господарі дозволяли, то закликав до оселі всіх інших.

За словами пані Наталії, кожен регіон України має свою специфіку виготовлення таких зірок. Інколи діаметром вони могли сягати навіть 1,5 метра і вироблялись заздалегідь. Ріжки зірки крутились, вони були прикрашені китицями. Основна частина була нерухомою, там вставляли свічку та запалювали її.