Версія для друку

Незабутні враження «привезли» з «київського Шаоліня» тернопільські майстри з фрі-файту

Опубліковано в Історія тижня 03.01.2018

Протягом трьохденних тренерських зборів у Школі бойових мистецтв «Пересвіт» Тернопільські «характерники» – Валерій Чоботар та Анатолій Стеліга, не тільки нового досвіду набралися, але й встигли поспілкуватися з фрі-файтерами з усієї України та насолодитися незвичайною атмосферою київського храму бойових мистецтв.

Тренерські збори, в яких протягом 27-29 грудня взяли участь очільник Федерації фрі-файту України Валерій Чоботар та тренер тернопільського спортивного клубу «Характерник» Анатолій Стеліга, щорічно відбуваються в «Пересвіті» впродовж 2-3 місяців та тривають 3-4 дні. Кожного дня тренери практично з усіх областей України мають по три тренування. На занятті фрі-файтерів навчають не тільки нових прийомів – відпрацювання техніки та рухів, елементів і принципів, але й розповідають, як можна застосовувати на практиці вже набуті.

За словами Анатолія Стеліги, унікальність таких зборів полягає насамперед у тому, що в «Пересвіті» тренери отримують не тільки нові бойові знання й навички від основоположника школи Андрія Старовойта, але й мають можливість приємно поспілкуватися з іншими майстрами фрі-файту.

— Наші дні у Школі бойових мистецтв настільки насичені, що втрачаєш відчуття часу. Повністю прокидаєшся під час першого тренування, а після нього тебе чекає легкий сніданок і вже треба переодягатися на друге заняття. Після цього обід, а тоді споглядання – можливість побути наодинці з собою та власними думками, заспокоїтися. До того ж, неабияке задоволення ми отримали від чаювань та цікавих бесід, — поділився Анатолій.

За словами тренера, особливість фрі-файту – вільного бою полягає насамперед в тому, що він допомагає борцям перемагати власні слабкості. Цей вид спорту поєднав у собі найбільш ефективні прийоми ведення бою в різних ситуаціях. Тож, досягаючи певного рівня підготовки, фрі-файтери отримують знання, які дозволяють їм нападати чи захищатися в умовах «вулиці».

Тренер сподівається, що наступні збори тренерів у новому 2018 році будуть не менш насиченими, захопливими та корисними.

Варто зазначити, що в Тернополі з 2000-го року діє спортивний та бійцівський клуб «Характерник». Заснувала тернопільський клуб бойових мистецтв група ентузіастів. За час існування цього закладу його вихованці ставали неодноразовими переможцями і призерами як українських, так і міжнародних змагань.

До речі, членами «Характернику» є неодноразові чемпіони України та світу з фрі-файту, міжнародні майстри спорту та майстри спорту України, призери та чемпіони України з бойового гопака, кік-джитсу, фрі-файту, мікс-файту, бойового самбо.