Фармацевтка з Тернопільщини Софія Демків перетворює тарілки на мистецькі шедеври (фото)

Опубліковано в Історія тижня 31.01.2024

Понад рік тому Софія Демків з села Грабовець, що у Великогаївській громаді, знайшла для себе незвичне хобі – дівчина розписує тарілки. Зображує на них переважно архітектурні споруди.

Роботи Софії вже стали популярними не лише в околицях, а й навіть поїхали у Польщу, Канаду, Італію, США.

І хоч за освітою дівчина – фармацевтка та акушерка, та малює з раннього дитинства. Такий талант, каже, передався її від дідуся.

– Коли була ще дуже маленькою, постійно малювала. Часто хотіла зобразити щось таке, чого не вміла, тоді просила дідуся. Кажу: «Дідусю, а намалюйте мені котика, собачку чи пташку». Він радо погоджувався, а я дуже тішилася, пригадує Софія Демків.

З початку повномасштабної війни дівчина півтора року прожила за кордоном, а ідея розписувати тарілки з’явилася, коли Софія повернулася на Батьківщину.

–  Я відчувала дуже сильну тугу за домом, тож повернулася. У нас вдома є стіна з тарілками, які ми привозили із різних куточків світу. Я подивилася на неї і зрозуміла, що там немає нічого рідного. Так з’явилася ідея створити тарілку з селом Грабовець, в якому я народилася і виросла, поділилася художниця. 

Наразі Софія розписала вже понад 25 тарілок. Перші 5 передала делегації із Великогаївської громади, яка їхала до партнерів у Польщу. Каже, полякам такі подарунки дуже сподобалися.

Процес створення тарілки займає від 5 днів до 3 тижнів. Спершу Софія обирає фарфорову тарілку та знімає верхній шар емалі. Потім малює основу акриловими фарбами, а згодом приступає до нанесення зображення.

–  Простим олівцем малюю ескіз, а потім по ньому малюнок. Вишиванку довкола розграфлюю дуже точно, кожен квадратик має відповідати певним розмірам, інакше все зіпсую. Значну увагу приділяю деталям. Для цього їжджу на об’єкти, фотографую їх та максимально точно відтворюю споруду на тарілці, розповіла Софія. 

Попри те, що дівчина обожнює малювати, навчатися пішла у медичний коледж.

– Колись я починала навчатися у художній школі, та витримала там лише два дні. Люблю працювати у тиші та спокої, а там – постійно гамірно, підкреслила Софія Демків.

Аби тарілки були довговічними, за ними потрібно правильно доглядати, наголошує художниця. Перше правило: в жодному разі не їсти з них! Потрібно захищати роботи від потрапляння прямого сонячного світла. Їх не можна занурювати у воду чи протирати спиртом.

Своє хобі Софія планує розвивати. Зовсім скоро хоче створити серію тарілок із усіма відомими архітектурними спорудами Великогаївської громади.

Софія вручає розписану тарілку директору коледжу, в якому навчалася 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.