Версія для друку

Тернопільський таксист перетворив свій автомобіль на різдвяну хату-мазанку (фото)

Опубліковано в Історія тижня 06.01.2022

Тернополянин Михайло Мацьо вже кілька років поспіль створює у своєму таксі новорічно-різдвяну атмосферу.

Святковий дизайн в автівці оновлюється та змінюється з року в рік. Компанію в дорозі таксистові та пасажирам складають майже десяток персонажів, кожен з яких має свою унікальну легенду.

У новорічному таксі побувала й «Сорока», щоб почути його історію.

Михайло Мацьо розповів, що таксистом працює вже 5 років. Каже, створювати святковий настрій для містян почав, вгощаючи їх цукерками. Вже у наступні роки почав прикрашати машину.

Жителі святкового таксі: сніговики, янголята, тигр та ельф 

Створювати свято для пасажирів чоловікові допомагають восьмеро помічників.

— В моєму авто всі іграшки мають свою історію та імена. Називаю їх не я, це така фішка. Наприклад ангелики, які зі мною від початку — Віра, Люба і ззаду Надя. Люди питають, чому Надя позадк. Все просто: якщо Любові і Віри не вистачає, Надія ззаду штовхає вперед, — каже Михайло Мацьо. — Якось я забирав з пологового батьків з трійнятами. Дорогою розповіли, що дівчат назвуть Віра, Надя і Люба. А коли вони запитали про імена янголів, я запропонував їх назвати. Так вони отримали ті ж імена, що і дівчатка.

Окрім ангелят, у новорічній автівці також мешкають двоє сніговиків: самотній Юрчик, який не може знайти дівчину через невдалі залицяння, та любитель гризунів Андрійович. Поряд з ними мишеня Крися, яка знає команди «сидіти», «лежати» і навіть «фас». Місце біля водія завжди займає лінивий ельф Колян, який не хотів працювати на фабриці Святого Миколая. Він вирішив що краще піднімати настрій містянам та зароблятиме на улюблений «Jack Daniel's».

Цього року своє місце в авто зайняв й символ 2022-го року.

—Упродовж цих днів з нами їздить білий тигрик Тимофій. Мій знайомий, знаючи, що я буду прикрашати машину, подарував його мені та назвав на свою честь. Тимофій на позитиві, тому що 2022 – його рік.

Одні плачуть від щастя, інші вимагають вимкнути

Тернополяни та гості міста на новорічне таксі реагують загалом позитивно, каже Михайло Мацьо.

— Дуже класна реакція була у трьох дівчат. Їх я якось забирав з польського автобуса, було видно, що вони добре там відпахали. Коли вони сіли, в машині грала «Нова радість стала» Пікардійської терції. До святвечора машину всередині я перетворив на хату-мазанку, поставив дідуха.  Вони дивляться на це, з очей течуть сльози і одна каже: «Дівки, ми вдома», — пригадує чоловік.

З таким же ентузіазмом люди приймають і цукерки.

 — Моя бабця колись казала, що тільки прикрі люди не їдять цукерок. Правда! На 1000%! Найкраще зазвичай реагують чоловіки, бо жінок час від часу ласощами таки вгощають. У чоловіків я помітив три типи реакцій: перша, робочий клас: «Слухай лакшері, вищий клас»; друга — інтелігент: «Ой, комплімент? Дякую»; оптимісти: «Ураа, цукерочка! Клас, дякую». Навіть люди, які не люблять цукерки або з цукровим діабетом, беруть, щоб вгостити когось іншого.

Однак є й ті, хто на святкову ініціативу водія реагує негативно.

— Це зазвичай трошки старші люди, приблизно 60-70 років, переважно російськомовні. Таке відчуття, що вони, приїжджаючи сюди і бачачи тут Україну, стараються це все прижати. Постійно просять вимкнути музику та скаржаться, що їм блимають вогники, через таку реакцію називаю їх «упирями», — говорить Михайло Мацьо.

В автівці – кутя та дідух

З сьогоднішнього дня до новорічних прикрас доєднаються і різдвяні.

— Біля тигрика Тимофія в мене горить різдвяна свічка, біля ялиночки стоїть дідух, а на сидіннях зав'язані новорічні рушнички. І, звичайно, горшечок з імітацією куті. Бо Новий рік Новим роком, але ми — українці і наші різдвяні традиції унікальні, — каже таксист.

Впродовж новорічних та різдвяних свят салон автівки прикрашає магічна гірлянда. Вмикає її Михайло Мацьо, дмухаючи в повітря, перемикає — клацанням пальців. Водій розповідає, що зібрав її власними руками.

— Одна лишень ялиночка, Юрчик, Колян, Андрійович чи дівчата – це просто прикраси. Однак, зібравши це все разом, ми можемо створити атмосферу. А потім я якось подумав, що бракує лише магії. Довго вирішував, як це зробити і мені спало на думку зробити гірлянду, яка б вмикалася незвичним способом. Зараз я розумію, що воно того було варте.

Доповнює атмосферу відповідна музика. До слова, вона в автівці лише українська. Різдвяний дизайн у машині тішитиме око до Водохреща, додає Михайло Мацьо.

«Дядько-відморозок»

Таксист каже, у святковій атмосфері пасажири неодноразово порівнюють його з Дідом Морозом.

—Я  на це завжди відповідаю, що я в образі Дядька-відморозка. До Діда Мороза мені ще років 50, Миколай Чудотворець  — святий, а я на одну половину Санта, на іншу – Дядько-відморозок. Колись придумав собі таку легенду,  що є Дядьки-відморозки. Якщо вони гарно себе поводять, хтось з них стає новим Дідом Морозом. Мені подобається так себе називати, а люди цим словам посміхаються, — розповідає чоловік.