Різдвяний стіл в цукерках: тернополянка створює солодощі з незвичними смаками

Опубліковано в Історія тижня 29.12.2021

Кутя, борщ, вареники з вишнями та гороховий суп – всі ці страви тернополянка Надія Шушайло перетворила на цукерки.

Вже три роки вона створює ласощі та втілює незвичні смакові поєднання, додаючи до шоколаду такі інгредієнти, як риба або цибуля.

Про власний шлях в кондитерстві, цукерки та ідеї для майбутніх ласощів Надія розповіла «Сороці».

Цукерки з власних вражень

Каже, створювати солодощі навчилася самостійно через власну любов до смаколиків.

– Вчитися робити ласощі я почала в декреті. Коли мій син Дєня був зовсім маленьким, то вимагав дуже багато уваги. З ним треба було постійно гратися і це, звичайно, потребувало енергії. А я, коли їм щось дуже цукроване, її втрачаю. Як говорить Дєня: «з’їдаю торт і на торт перетворююся», – розповідає Надія. – Тому почала робити солодощі самостійно. Перші рецепти мені підкинув інтернет. Це були шоколадки, цукерочки на керобі з ізюмчиком та горішками. Крім того, з малим пекли безглютенове печиво. Отак це і почалося.

Перші солодощі з додаванням сиру з’явилися вже через рік, виходячи з власних смакових вражень, пригадує кондитерка.

– Я та людина, якій достатньо супу або гречки з салатом, тобто чогось максимально простого. Але якось спробувала цікаве поєднання різних видів сиру з джемом. Я такого ніколи не їла раніше і це справило на мене сильне враження. Вже згодом до мене прийшли друзі і я вгощала їх шматочком сиру брі з медом та горішком. Тоді з’явилася ідея відтворити цей смак у цукерці, – розповідає тернополянка. – Перші сирні цукерки зіпсувалися за день. Тоді я знову ж таки почала шукати інформацію в мережі. У Ютубі знайшла базовий рецепт і, відштовхуючись від вказаної там грамівки, почала проводити свої експерименти.

«Щоразу солодощі виходять особливими»

Зараз в приготуванні солодощів кондитерка керується вже власними рецептами. Однак каже, що кожна порція тих самих цукерок не схожа на попередню.

– Щоразу хочеться щось змінити: додати більше якогось інгредієнту або взагалі щось новеньке. Тобто цукерки виходять кожного разу інші. Але на це можуть вплинути також інший настрій або середовище, – пояснює Надія. – Наприклад, коли я готую і мене відволікають якісь думки або проблеми, нічого не вийде. Але коли я залишу це і зосереджуся на приготуванні, все буде добре. Також перед приготуванням завжди прибираю будинок. Це важливо не лише для чистоти, а й для того, щоб з будинку зникала негативна енергетика.

Цукерка-суші та солодощі з цибулею

Зараз в асортименті кондитерки більше сотні смаків цукерок.

Надія каже, найнезвичніші з них – смаколики з рибою, цибулею, часником та грибами.

– Якось подруга сказала, що в мене немає цукерки з рибою. Після цього я її і створила – на білому шоколаді, з сиром філадельфія і лососем. Така собі цукерка-суші. Мені особисто не дуже подобається поєднання лосося і білого шоколаду але є люди, яким цей смак найбільше припав до душі, – говорить тернополянка.

Жінка розповідає, смак того чи іншого продукту не зникає і присутній у ласощах, але смакує вже «по-цукерковому».

–  Ці інгредієнти в цукерках, звичайно, відчуваються, але вони звучать зовсім по-іншому. Інколи це трохи складно. Наприклад, я дуже хвилювалася за цукерку з цибулею. Але пошукала у мережі різні страви з цього овоча і побачила, що з неї таки варять конфітюр. Тоді я зрозуміла, що це реально і вирішила спробувати.

Різдвяний стіл в цукерках

Минулого року Надія відтворила в цукерці кутю.

 В дитинстві тато завжди готував їжу, а потім на себе це взяла мама. Мені це було не цікаво тому я за кулінарію не бралася. І минулого року напередодні різдвяних свят мама, йдучи на роботу сказала приготувати кутю. А я не вмію, не готувала її сама до цього. І так як я по-особливому відношуся до їжі, вирішила поекспериментувати. Зробила її в цукерках. На Святий Вечір я поклала кутю на стіл в коробочці, – пригадує Надія. – Цього року я прийняла рішення не тільки її, але і інші різдвяні страви я приготую так, як вмію і хочу це зробити. Тому створила набір цукерок «Кутя».

У коробку смаколиків тернополянка помістила горішки, узвар, шоколадне печиво, вареники з вишнями, кисіль та навіть суп з гороху. Усі смаколики створені без додавання білого цукру та молочних продуктів.

– Горохова зупа, чомусь, завжди всіх лякає, тому я думала, як її можна втілити. Мені розповідали, що колись на Чернігівщині люди робили булочки з квасолею і з маком. Тобто квасолю використовували не тільки для супів, але і як десертну складову. Я подумала: «Квасоля – це все ж горох». Додала до гороху меду, фініків, щоб воно було солоденьке і текстурненьке. Так і з’явилася ця цукерка, – говорить кондитерка.

Борщ в цукерковій коробці

Після створення куті Надія взялася за приготування борщу.

– Я ніколи не варила борщ, справді. В мене ніколи не було такої потреби, бо його вміє готувати мама. Але якось задумалася: все ж я українка, невже мені не соромно? Навіть намалювала собі борщ на сумці. Вже з часом, після куті, я подумала, що прийшла пора мого борщу. Але не того, що в каструлі. Я вирішила що приготую його у власному стилі.

Солодкий борщ складається з 9-х цукерок-інградієнтів: бур’яку, моркви, перцю, помідорів, грибів, цибулі, фасолі, хлібу та сметани.

– Найцікавішою є, напевно, цукерка з хлібом. Коли її створювала син біля мене крутився, і запитував для чого я додаю хліб в солодощі, – пригадує Надія. – Там бородинський хліб і сир з пліснявою. Я ще додала приправу до глінтвейну і все це дуже класно поєдналося.

До слова, для створення цукерок кондитерка використовує лише крафтові українські сири.

Зимові смаколики з мандаринками, хвоєю та снігом

Зараз тернополянка працює над створенням цукерок з зимовими смаками, тож поділилася подробицями з нашими читачами.

– Казала мені подруга: «Зимовий набір цукерок з чим буде? Зі снігом?» А я подумала: «Чого б і ні?» Якщо ми могли про це подумати, то можемо це і зробити. Насправді, ідей в мене дуже багато. Син любить казати, що тисячі. Я навіть не знаю, як зібрати їх всі докупи, тому просто вибираю одну і розвиваю її, – розповідає Надія. Наразі я хочу зробити «зимові» цукерки. Що в нас зазвичай асоціюється з зимою? Калина, глінтвейн, хвоя та мандаринки – зараз працюю над цим.

Кондитерка вже придбала шишкове варення, аби зробити його одним з інгредієнтів смаколиків.

Я його спробувала і вирішила, що його смак сам по собі дуже особливий. Тож до нього я нічого додавати не буду, тільки шоколад. Варення трохи гіркувате, як хвоя. Тому мені дуже цікаво, як цей смак гратиме в поєднанні з шоколадом.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.