«Тут немає безхатьків і тих, хто голодує», – жителька Тернопільщини про життя в Ізраїлі

Опубліковано в Історія тижня 15.10.2021

Понад 10 років тому Олександра Меландович з Кременця переїхала жити в Ізраїль.

Сьогодні у місті Петах-Тиква вона разом з чоловіком Славою виховує сина Леона й розвиває власну справу у сфері візажистики та б’юті-блогерства.

Про ритм життя ізраїльтян, дощові зими та медицину, якій довіряють, Олександра Меландович розповіла «Сороці». 

Далі – від першої особи.

В алфавіті івриту немає голосних

Державною мовою в Ізраїлі вважається іврит. На другому місті – арабська. Також тут добре володіють російською та англійською. Я в Ізраїлі вже майже 11 років, тому вільно можу спілкуватися івритом. Для українців, звісно, ця мова звучить незвично, адже алфавіт івриту складається з 22 букв і усі вони – приголосні. Голосні звуки позначаються комбінацією штрихів та крапок зверху, знизу чи зліва літери. Насправді цю мову легко вивчити, головне – часто спілкуватися з корінними ізраїльтянами, аби була практика, а не лише теорія.

Жовтнева засмага та дощова зима

Клімат в Ізраїлі є спекотним. Зараз у нас жовтень, а температура така, що можна засмагати: +30. Обіцяють, що буде ще тепліше на кілька градусів, хоч ми вже чекаємо дощів та похолодання. Тут можна виокремити 4 пори року, як в Україні, однак здебільшого триває літо. Взимку середня температура становить +17, а влітку – +33-40. У курортних регіонах завжди ще спекотніше. Наприклад, в Ейлаті влітку може бути +45. Зима в Ізраїлі це – дощі, бувають сильні зливи, а в найвищих точках країни інколи падає сніг.

Ізраїльтяни – емоційні та галасливі

Корінні ізраїльтяни – запальні, вони не стримують емоцій, голосно розмовляють та жестикулюють. Можуть сваритися й кричати, а вже за кілька хвилин обіймають тебе й називають найкращим другом. Під час спілкування вони можуть бути дуже близько фізично, торкатися плеча чи рук. Попри їхню прямолінійність, цей народ є дружелюбним. Місцеві з повагою ставляться до іноземців та тих, хто приїхав в Ізраїль підзаробити.

Домашні обов’язки не ділять на «чоловічі» та «жіночі»

Ізраїльтяни живуть у шаленому ритмі. Вони багато працюють, але у вихідні люблять смачненько поїсти та провести час з сім’єю, насолодитися вільним від роботи днем. Місцеві надають велике значення здоровому способу життя, вранці чи ввечері вони обов’язково виходять на пробіжку, відвідують спортзали. Полюбляють кафешки та ресторани, в Ізраїлі заклади громадського харчування часто переповнені. Щодо сімейних обов’язків, то ізраїльтяни не ділять роботу на «жіночу» та «чоловічу», це мене трохи дивувало на початках. І чоловік, і дружина тут мають однакові права. Чоловіки можуть допомагати виконувати домашні справи, прибирати у будинку, готувати їжу, закупляти продукти, гуляти з дітьми. До речі, на дитячих майданчиках я бачу переважно татусів з дітьми, а не матерів, як це прийнято в Україні. Ізраїльські сім’ї складаються з батька, матері та 3-4 дітей, а в дуже релігійних може бути більше 10-ти дітей.

У школі дитина – понад усе

Система шкільної освіти в Ізраїлі складається з трьох рівнів: початкова школа (1-6 класи), середня школа (7-9 класи), вища шкільна освіта (10-12 класи). Значну увагу в школах приділяють інноваційним технологіям, англійській мові, щоб спонукати дітей до власних стартапів. Мій син – школяр, тому я можу сказати, що освітою тут дуже задоволена. Подобається те, що у школах все якось простіше, лояльніше та поблажливіше до учнів, немає строгості навчального процесу. Вчитель десять разів думає перед тим, як щось сказати до школяра, аби не образити дитину. Інакше учень може написати на нього скаргу, це завершується не тільки звільненням педагога, а й притягненням до відповідальності. У невимушеній атмосфері дітям, безумовно, краще дається навчання.

У лікарнях не вимагають гроші за кожну рукавичку чи ін’єкцію

Не секрет, що ізраїльська медицина є однією з найкращих у світі. Я ці слова можу підтвердити. Ізраїльським лікарям цілком довіряю. Зовсім не страшно звертатися до них за допомогою. Йдеш зі спокійною душею, бо знаєш, що вони компетентні і допоможуть. Тут не потрібно платити за кожну рукавичку чи ін’єкцію, усе це – безкоштовно.

Єврейська жадібність – міф

З власних спостережень я не скажу, що ізраїльтяни – жадібні. Вони просто знають, як заробити гроші, а більшість із них – щедрі та класні люди. Звісно, бувають випадки, коли когось намагаються обвести навколо пальця, але це – рідкість. У кожній країні є хитрі люди – і в Ізраїлі, і в Туреччині, і в США. Неправильно характеризувати цілий народ через дії кількох окремих людей.

В Ізраїлі немає тих, хто голодує

В Ізраїлі дорого жити. Середня зарплата – тисяча доларів у місяць. Якщо в сім’ї працює і чоловік, і дружина, то цих коштів вистачає на одяг, продукти й відпочинок. В Ізраїлі немає тих, хто голодує. Ти не зустрінеш на вулицях безхатьків, хіба поодиноких людей на вокзалах у Тель-Авіві. Однак вони опиняються там з власної волі. В Ізраїлі кожен, хто не боїться роботи, може заробляти. Переважно усі місцеві чимось займаються, вони не сидять вдома та не лінуються. Ізраїльтяни невибагливі в одязі. Вони не витрачають усю зарплату на модні речі. Люблять усе просте, але з якісних тканин, бо цього вимагає спекотний клімат. Щодо власного житла, то придбати його дуже важко. Знадобиться допомога рідних, адже сам стільки грошей не назбираєш, де б не працював. Якщо є можливість зробити перший внесок, то ця мрія виглядатиме реальніше. Оренда квартири у місяць обійдеться орієнтовно в 3 800 ізраїльських шекелів (1 шекель ≈ 0,31 долара), але все залежить від регіону. Наприклад, ближче до центру Тель-Авіву таке житло вартуватиме 5 000 шекелів.

Страви з нуту

Ізраїльтяни люблять смачно поїсти, особливо тоді, коли заходить шабат (авт. шабат – сьомий день тижня, в яких прийнято утриматися від роботи. Починається від заходу сонця в п’ятницю, триває до заходу сонця в суботу). Серед популярних традиційних страв: фалафель – смажені в олії кульки з меленого нуту, додають також перець, часник, цибулю, петрушку, гвоздику. Часто їдять ізраїльтяни й хумус – закуска з вареного нуту у вигляді пюре, додають оливкову олію, лимонний сік, часник, паприку.

Країна можливостей та простоти

Ізраїль – країна, з якою я споріднена духом. Тут живуть мої рідні – чоловік, син, мама, сестра. Тут я знайшла багато друзів й розвиваю кар’єру. Тут усім байдуже, у якому одязі ти ходиш вулицями – брендовому чи ні. Кожен живе так, як хоче. Ізраїль дає багато можливостей, головне – скористатися ними, щоб жити в задоволення.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.