Ровесник Незалежності: у Тернополі 30-ту річницю святкує телеканал “TV-4”

Опубліковано в Історія тижня 14.09.2021

«TV-4” більше, ніж канал, це сім’я», саме так відгукуються про свій колектив журналісти одного з перших в західній Україні недержавних телеканалів.

Історія “TV-4” розпочалася ще у 1991 році, за Радянської України. В часи, коли створення непідконтрольного владі ЗМІ видавалося практично неможливим. Однак, телеканал все ж розпочав трансляцію, ставши ровесником української незалежності.

Цьогоріч “TV-4”відзначає 30-ту, ювілейну річницю з дня створення ЗМІ.

Напередодні свята журналістка «Сороки» поспілкувалася з колективом телеканалу, щоб почути історію “TV-4” з перших вуст.

«Перші ефіри»

Головний редактор компанії Наталя Стецюк розповідає, що “TV-4” був першим телеканалом, який вів трансляцію з Тернополя.

– Ще за Радянської України зявилися молоді люди, які вирішили створити в Тернополі телеканал. Зауважу, тоді це було не так просто зробити, бо функціонуватиме він чи ні, вирішувала державна структура. Проте, молодь замахнулася на створення недержавного ЗМІ і їм це вдалося, – пригадує Наталя Стецюк. Прем’єру першої програми було заплановано на 19 серпня 1991 року, але тоді відбувся серпневий путч: все зупинилося, телеканали показували тільки «Лебедине озеро», а ми не могли вийти в ефір і не знали, чи зможемо це зробити взагалі. Через кілька тижнів, 16-го вересня, таки відбулася перша трансляція.

Щоб побачити ефір місцевого телеканалу, глядачам довелось купити спеціальні антену та приставку. І вони це зробили.

– Ефір потрібно було чимось заповнювати. Тоді з-за кордону нам надсилали касети з фільмами, програмами англійською і німецькою мовами, а викладачі наших університетів усе це перекладали. Тож такі стрічки, як «Красуня» і «Сам у дома» тернополяни вперше побачили на “TV-4”. Яскравий і нестандартний – слава про канал почала ширитися, і ми запрацювали з особливим ентузіазмом і на повну силу, – розповідає Наталія Стецюк. – В той час людям дуже подобалося, коли по телебаченню вітали персонально їх, тож  вирішили створити «Наші вітання». Замовлень було стільки, що в день ведучі могли зачитувати 80, а у святкові дні –  більше 100 привітань. Через рік з’явилася інформаційна програма «Провінційні вісті», яка від початку свого існування й досі залишається найрейтинговішою на нашому телеканалі.

«Глядач стає вимогливішим, а ми – досконалішими»

За роки існування телеканалу багато чого змінилося, однак головні інтереси глядачів залишилися тими ж, каже головний редактор “TV-4” Наталя Стецюк.

– Основна програма телеканалу «Провінційні вісті» – інформаційна. Звичайно, більшість людей дивиться її, бо хоче знати, що відбувається в межах області і міста. Це – цільова, віддана нам аудиторія, яка цікавиться місцевими новинами. Тому її інтерес не змінився з роками. Якщо ми говоримо про першу програму каналу, «Наші вітання», яка тоді була надзвичайно популярною (схожі мали і центральні канали). Потім цей формат почав потроху на телебаченні відживати. У нас вона збереглася досі. Тепер особливою популярністю користується сторінка «Наших вітань» у ФБ – вона має понад 77 тисяч підписників  різного віку, – каже головний редактор “TV-4”. –  А загалом, змінюються теми, які цікавлять людей, але є й «вічні» – те, що стосується здоров’я, сім’ї, грошей тощо.

Проте, сучасний глядач таки відрізняється своєю вимогливістю.

– Ми намагаємося вловити, чого аудиторія хоче. Вивчаємо свого глядача, даємо йому нагоду бути співучасником програми.  До прикладу – самому поставити запитання фахівцям. Можливість додзвонитися в прямий ефір ми почали практикувати на “TV-4” ще з 2002 року. Тепер це можна зробити і через соцмережі, – говорить Наталія Стецюк. – З’явилися інші ЗМІ, способи подачі інформації, хтось перейшов в інтернет. Багато в чому аудиторія змінилася. Глядач став вимогливіший. Він часто дзвонить, пропонує, робить зауваження. Зараз є альтернатива, конкуренція. Ми мусимо ставати кращими, бути першими, йти в ногу з часом. Інакше нас не будуть дивитися. Це те, що дає нам стимул рости. А ще є велика відповідальність перед сформованим брендом “TV-4” .

Здобуток телеканалу – його колектив

Головним здобутком за роки роботи, директор телеканалу Юлія Винокур називає сам “TV-4” та його команду.

– По-перше, як казав наш співзасновник Андрій Гнатюк, коли нам було 25: «Створюючи компанію не думав, що 25 років вона працюватиме і буде успішною». Бо настільки важко, така конкуренція. Зараз вона лише посилилася,  але ми продовжуємо старатися, – говорить Юлія Винокур. – Наш здобуток в тому, що взагалі 30 років тому “TV-4” в регіоні  ми були першими, що телеканал є зараз і сподіваємося, що буде ще набагато кращим. Це і є наша цінність, здобуток. Однак, цього не було б без найбільшого нашого досягнення – людей: тих, хто тут працює, живе цим, глядача – вимогливого але вдячного та  партнерів, спонсорів різних програм, які довіряють нам. Всім велике дякуємо.

“TV-4” – ніби друга родина

Трохи про те, яким бачать рідний “TV-4” розповіли кореспондентки телеканалу.

Наталія Дягель працює журналістом каналу вже понад 3 роки. 

–  Для мене “TV-4”  – постійні подорожі, зйомки, ранні і вечірні. Також це дуже класний і позитивний колектив, ніби друга родина. А часом, коли ти тут затримуєшся до вечора, “TV-4” – це навіть другий дім, бо тут є одяг, перевзуття і все, що треба для того, аби провести ефір, – каже журналістка.

Діана Петровська в колективі “TV-4” більше року. Розповідає, що телеканал для неї – можливості самовдосконалення.

– Канал дав мені поштовх до розвитку, розвинув мене, як особистість, частково здійснив мої дитячі мрії. Тут я знайшла друзів та крутих колег, зрозуміла, яким має бути та як працювати колектив. Усвідомила, наскільки чужі люди можуть стати тобі рідними.

«Це соціальна відповідальність, не лише реклама»

До 30-річчя телеканалу “TV-4” організує святкову вечірку.

Під час свята відбудеться розіграш 30 унікальних призів, отримати які може будь-хто з гостей заходу.

До організації свята долучилися й спонсори.

– Я хочу сказати, що за 30 років цікавих проектів до Великодня чи Різдва, Нового року чи Дня народження телеканалу не було б, якби не партнери. Наприклад   до ювілею ми розіграємо тижневу подорож на двох до Хорватії, футбольний м’яч з автографами Збірної України з футболу, великий плазмовий телевізор та інші призи, – розповідає директор телеканалу Юлія Винокур. – І головне, що з волонтерами ми провели декілька ярмарок, і зібрали гроші на допомогу Максимку Антонишину. Спільно з партнерами хочемо  вручити  батькам сертифікат на лікування під час свята.

Юлія Винокур зазначає, що спонсори допомогли втілити в життя й благодійні проекти.

– Генеральним партнером свята є  корпорація «Опілля», офіційними партнерами заходу є: будівельна компанія «Матла», компанія «Агропродсервіс», компанія «Брук - Тон», будівельна компанія «Креатор Буд», «Микулинецький Бровар», туристична агенція «ОГО ТУР», фермерське господарство «ГАДЗ» та музичний центр «Бастер», – каже Юлія Винокур. – Без партнерів цього б не було. Це соціальна відповідальність, не лише реклама. Ми стараємося для глядачів, щоб вони також відчули святковий настрій. Тому я щиро дякую нашим не байдужим партнерам, які за роки стали друзями.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.