Версія для друку

«Не діліть аромати на чоловічі та жіночі», – тернопільський парфумер

Опубліковано в Історія тижня 30.07.2021

Людина може отримувати поживні речовини не лише з їжі, але й із запахів.

У цьому переконаний тернополянин Орест Дмитрик. Уже три роки він створює натуральні парфуми із рослин, фруктів та прянощів.

Про пошуки нових запахів, поєднання непоєднуваного та вплив ароматів на людину Орест розповів «Сороці».

Запахи дають енергію

Аромати – не просто данина моді. Вони живлять організм, впливають на фізичний та емоційний стан, переконаний парфумер.

– У світ запахів я прийшов три роки тому. За цей час зрозумів, що людина може отримувати поживні речовини не лише з їжі, як це прийнято вважати, але й з запахів, які її оточують. Влітку повітря по-особливому багате на корисні аромати – запах соснового лісу, цвітіння квітів, плодоношення фруктових дерев. Вони дають енергію людині, певні емоційні сигнали, а ще засвоюються у крові. Кожного разу коли ми вдихаємо – ми харчуємося. Я вважаю, що ароматерапія – це й свого роду харчування, зазначає Орест Дмитрик.

«Ідеї поєднання ароматів з'являються просто на вулиці»

Майже усі парфуми Орест створює інтуїтивно. Каже, на початку сам не знає, який аромат вийде. 

– Якщо я створюю парфум вперше, то майже завжди це спонтанно, без будь-яких планів щодо складників. Буває, що просто приходить настрій творити. Або коли я йду по вулиці, чую приємний запах, то одразу ж намагаюся з’ясувати його джерело. Якщо це рослина – рву і несу додому. Інколи збираю квіти та трави під час походів в гори, наприклад, іван-чай. У нас він не росте, лише в Карпатах. Бувало, що спеціально човном відправлявся на пошуки водяної лілії, – розповідає парфумер. 

У флаконах – від одного до кільканадцять складників

Парфуми Орест створює з різною кількістю складників – від одного до п’ятнадцяти. У флаконах парфумера можна відчути фіалку, кульбабу, лілію, акацію, жасмин, бузок, іван-чай, полин, лимон, апельсин, грейпфрут, корицю та багато інших ароматів.

Найважливіше – витягнути з рослини ефіри, пояснює Орест Дмитрик.

– Ефіри можна добувати кількома способами. Я ж користуюся завжди лише одним – пряме витягнення в фізрозчин (спирт у поєднанні з водою в різних пропорціях), – каже тернополянин. – Якщо у мене вже є готові ефірні витяжки, то на створення парфумів йде орієнтовно пів години. Але щоб вони були, треба прикласти чимало зусиль. Наприклад, спершу я назбирав водяні лілії, два тижні тримав їх у темному місці, спостерігав за ароматом, а вже після цього створював духи.  

Перший парфум асоціюється з зимовими святами

Орест Дмитрик добре пам’ятає перший власноруч створений парфум. Цей запах став для нього улюбленим.

– Я поєднав лимон, апельсин, грейпфрут та прянощі – гвоздику, кардамон й корицю. Цей аромат мені асоціюється з Новим роком чи з глінтвейном, каже парфумер.   

Вдалі ідеї – у блокнот

Усі поєднання ароматів Орест записує у блокнот, аби потім відтворити знову. Каже, парфумерне мистецтво він опанував самотужки.

– Освіти на рівні університету в парфумерному мистецтві немає. Саме тому все я вивчав самостійно – методом вдалих спроб та помилок. Заклад, де навчають парфумерів, є лише у Франції. Французи взагалі є найбільшими мастаками у цій справі, розповідає парфумер.

Натуральні парфуми – як вино

Духи, які виготовляє Орест, мають необмежений термін зберігання.

– Їх можна дуже довго зберігати, ледь не все життя. Парфуми – як добре вино: чим більше вистояні, тим краще. Взагалі в духів, які вже настоялися, дещо змінюється аромат. Він стає більш витонченим, відшліфованим. Але це стосується лише натуральних парфумів, бо в синтетичних запах стабільний, пояснює хлопець.   

Стійкість аромату залежить від складників, які до нього увійшли, зазначає тернополянин.

– Духи мого виробництва можуть триматися від трьох днів до кількох тижнів. Все залежить від ефірів. Стійкість одного складнику може бути 24 години, інших – навіть кілька тижнів, пояснює Орест.

Парфуми не діляться на статі

Орест Дмитрик не радить під час вибору духів орієнтуватися на те, чи жіночі вони, чи чоловічі. Каже, цей поділ придумали маркетологи.

– Я вважаю, що не треба орієнтуватися на поняття «чоловічі» та «жіночі» парфуми, бо вони дуже відносні і розмиті. Це придумали маркетологи. Якщо жінці подобаються аромати, які прийнято вважати чоловічим, нехай без вагань їх обирає. Те саме стосується і чоловіків. Духи у поєднанні з індивідуальним запахом тіла виражають особистість, людську натуру. Парфумами людина впливає на свій настрій та настрій оточення, наголошує Орест Дмитрик.

Особливість натуральних ароматів також полягає у тому, що в них відсутні підсилювачі запаху, а ще їх точно не тестують на тваринах, підкреслює Орест.

Наразі хлопець виготовляє парфуми для своїх друзів й продає усім охочим за символічною ціною. Каже, у майбутньому планує створити власний бренд під назвою «Ельфійський дух».