Версія для друку

Тернополянин живе у квартирі з жабами та тритонами

Опубліковано в Історія тижня 19.05.2021

Почувши слова «домашні улюбленці», більшість людей уявить вже таких звичних котиків, собак, хом’ячків та папужок. Проте не для всіх хатні тварини виглядають саме так.

У тернополянина Валентина Дуди вдома проживають амфібії, а саме – тритони та жаби. Всього у чоловіка їх більше 10 різних видів.

Якими «сусідами» є ці тварини у хатніх умовах та як за ними доглядати – Валентин Дуда розповів «Сороці».

– Якщо говорити про тритонів, то в мене є лише один їх вид – це тритон гребінчастий. Він  розповсюджений по всій території України, в тому числі й на Тернопільщині. Жаби в мене є різних видів. Зокрема, такі як ропухи – сіра ропуха і зелена. Також є райка – доволі красива жабка, і землянка, – розповідає Валентин Дуда.

Чоловік каже, окрім амфібій мав раніше й інших незвичних улюбленців, проте з часом зупинився саме на цьому класі тварин.

– Почалося все з того, що мені захотілося завести якусь екзотичну тваринку. Потрапивши в коло однодумців, зрозумів, що вони бувають дуже різні і перші роки я кидався від одних видів до інших. Буквально  за 3-4 роки я дійшов висновку, що амфібії найбільш приємні для мене на вигляд. До того ж, мій ритм життя підходить до їхнього, – пояснює Валентин Дуда. Інколи я можу бути зайнятий цілими днями і не маю можливості доглядати за ними. Якщо кілька разів поспіль пропустити харчування, та чи інша тварина може захворіти. Амфібія добре переживає цей час, навіть якщо я 3-4 дні не був вдома.

Тернополянин каже, що догляд за амфібіями – специфічний, проте такі улюбленці займають менше часу господаря, ніж ті ж кішки та собаки.

Догляд за ними є специфічним і майже незатребуваним у фінансовому плані. Він не те, що нескладний, але займає менше часу, ніж догляд за такими тваринами як коти, мишки тощо. В деяких видів тритонів і жаб може бути схожий догляд, але це вже більше залежить від їхнього ритму життя. Одні жаби надають перевагу денному режиму життя, інші – нічному. Часто їх можна згрупувати по догляду, – говорить Валентин. – В ідеалі амфібіям потрібно кожен день контролювати їхній стан і умови проживання. Але зважаючи на умови життя, хоча б раз у три дні я змінюю їм воду, бо часто земноводні є і водоплавні і такі, що живуть на суші. Раз-двічі в тиждень їх годую.

Тритони і жаби – тварини дикі, тож приручити їх неможливо навіть в хатніх умовах, додає Валентин Дуда.

– В домашніх умовах жаби стараються себе вести так, як і в природних. В той самий момент прокидаються та засинають, хочуть їсти, розмножуються, не зважаючи на те, що кімнатні умови не такі, як на вулиці. До пристосування схильні більш інтелектуально-розвинуті тварини. Вони можуть звикнути жити з людиною і взаємодіяти з нею. Амфібій ніяк не приручити. Вони є абсолютно дикими і навіть в будинку житимуть так, як закладено природою, – розповідає тернополянин.

Людина для них – це щось за межами уяви, додає чоловік.

 – Деякі види більш флегматичні. Наприклад ропуха, не буде відскакувати від вас, а просто гляне. Вона не знає, що ви для неї якась загроза і просто не реагує. Якщо говорити про інші види жаб, наприклад, озерна чи ставкова жаба, які зазвичай живуть біля водойм, коли ви пройдете біля берега вони одразу стрибнуть у воду. Так само вони себе ведуть в домашніх умовах: якщо людина опиниться близько біля тераріуму – можуть відскочити. З часом вони звикають і не так сильно лякаються але зазвичай, такі вони і є. Деякі види більше реагують на людей, деякі – менше. Тритони на відміну від жаб не вміють стрибати. Вони повзають, як ящірки, тому дещо повільні і більш флегматичні. Тобто, можуть відповзти від людини але так, щоб вони тікали, а ви за ними бігли – це неможливо для них фізично, – розповідає Валентин Дуда.