Хресна дорога в бісері: на Тернопільщині жінки вишили для церкви 14 стацій (фото, відео)

Опубліковано в Історія тижня 07.04.2021

Жителька села Білокриниця, що на Кременеччині, разом із подругою вишила бісером 14 стацій Хресної дороги для місцевої церкви.

На роботу прихожанки витратили пів року та майже 3 кілограми бісеру.

Про відтворення Хресної дороги у бісері Наталія Тимощук-Троян розповіла «Сороці».

Вишивати любила ще зі шкільних років, проте тоді лише нитками, каже пані Наталія. За бісер взялася приблизно 4 роки тому.

За словами жінки, ідея виникла ще восени.

Задум вишити Хресну дорогу прийшов восени 2020 року. Подумала, що було б гарно для церкви вишити Хресну дорогу. Вже за тиждень після цього взялася до роботи, – розповідає пані Наталія.

Стації жінка вишивала разом з подругою Христиною Антоненко.

Як тільки налаштувалася втілити ідею в життя, розповіла Христині, вона мене цьому підтримала. Тоді ми почали замовляти і купляти все, що було потрібно, та підбирати бісер. Ми все робили разом,  – говорить Наталія Тимощук-Троян.

Над вишиттям всіх стацій працювали від вечора до пізньої ночі.

– Моя подруга – домогосподарка, тож вдень вона вишивала сама, а вже ввечері ми збиралися та продовжували роботу над іконами разом. Зазвичай ми працювали над стаціями декілька годин, приблизно від 18-19 години вечора до 1-2 ночі, – пригадує пані Наталія. – Планували закінчити роботу до Страсного тижня, але вийшло трішки швидше. Знаєте, ця вишивка приносила душевне задоволення та спокій.

Обрамити вже готові роботи допоміг сільський староста Білокриниці Роман Пшевлоцький за власні кошти.

Наталія Тимощук-Троян зізнається, що в подальшому разом Христиною Антоненко хочуть взятися за вишивку плащаниці, але поки це лише ідея.

Настоятель церкви Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова, отець Микола Дем'янчук, на жаль, не дочекався побачити Хресну дорогу, від важких ускладнень після COVID-19, його серце не витримало. Минулої неділі жінки вже передали готові роботи місцевій церкві, де їх освятив новий настоятель.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.