Версія для друку

Тернополянка зібрала колекцію з тисячі фіалок різних сортів (фото)

Опубліковано в Історія тижня 02.04.2021

Тернополянка Наталія Лотоцька займається розведенням фіалок вже 11 років. Її колекція налічує понад тисячу сортів цих рослин.

Про фіалки, їх розведення та те, як одна квітка перетворилася на справу всього життя, Наталія Лотоцька розповіла «Сороці».

— Все почалося з того, що мені подарували одну розквітлу фіалочку. Вона мені дуже сподобалася. Але я не знала, що є так багато видів. А потім в інтернеті прочитала, що є тисячі сортів і побачила, які вони гарні. Почала потрошки збирати – спочатку листочками, потім дітки збирала, саджанці замовляла в селекціонерів як в українських, так і з інших країн. Ось так і назбиралася колекція, — говорить Наталія Лотоцька.

На фото: фіалка сорту Blue Wave

Колекціонерка каже, що до цього подарунку квітковими вазонами не цікавилася.

— Взагалі раніше мені більше подобалися декоративно-листяні рослини. Я мала вдома драцену, монстеру, а щось таке квітуче мене не приваблювало. Але коли почала доглядати за цією фіалочкою, вирощувати її, мені дуже сподобалося спостерігати, як розпускаються ці квіточки, як гарно вони цвітуть, пригадує тернополянка. — Зараз дуже багато задоволення отримую від фіалок. Коли з’являється якийсь новий сорт і розцвітає, це дуже цікаво, приносить багато задоволення. Тож вони мені зараз подобаються більше, ніж декоративно-листяні.

На фото: фіалка сорту ПТ-Юна Пастушка

Фіалки  — рослини невибагливі, каже пані Наталія. Проте догляд за такою кількістю вазонів займає багато часу.

— Оскільки в мене колекція велика, вдома все в стелажах. Підвіконників не вистачає, мені підсвічують лампи. Роботи багато, тому я з ними цілими днями з ранку до вечора — підливаю, пересаджую. Але взагалі, якщо мати декілька фіалочок на підвіконні, то доглядати за ними не важко. Основне, поливати їх у міру підсихання, але не переливати, бо вони не люблять надмірної вогкості. Не ставити влітку на пряме сонце, щоб не пекло листочки, — каже тернополянка.

На фото: фіалка сорту Candy Fountain. Пістрявчик.

Цвітуть фіалки до 6-8 років, але тримати рослину довше 6 років жінка не рекомендує. Також для гарного цвітіння квітка потребує багато світла.

— Для гарного цвітіння вони хочуть багато розсіяного світла на підвіконнику, але не прямих сонячних променів. Як варіант, їх можна притіняти або відставляти літом, коли сонце в зеніті. Інакше потім на листочках будуть опіки. В інші пори року сонце їм не буде шкодити. І загалом: хоч раз на рік дорослу фіалку варто пересадити в свіжий грунт.  Для рослини це свіжі мікроелементи і вона знову рясно цвістиме, — розповідає пані Наталя.

На фото: сорт виведений Наталією Лотоцькою Ln-Улька. Химера.

Окрім колекціонування вже відомих видів фіалок, тернополянка також спробувала себе у виведенні власних сортів.

— Селекція (виведення нових сортів) — це дуже цікава справа але клопітка і довготривала. Спочатку нам треба вибрати дві дуже гарні фіалочки — «тата» і «маму». «Мама» — це квіточка, яку ми будемо запиляти, а «тато» – це та, якою ми запиляємо. Після цього на «мамі» кілька місяців визріває коробочка з насінинками.  Коли вона зсихає, потрібно ще окремо її потримати в сухому  місці, щоб зернини повністю висохли. В результаті з них виростають маленькі розеточки і кожну потрібно посадити окремо, щоб вона виросла. Результат побачимо тоді, коли вони виростуть, — розповідає пані Наталія.

На фото: сорт виведений Наталією Лотоцькою Ln-Розмальована Вуаль. Химера.

За словами колекціонерки, розведення може тривати від 3 до 5 років. Протягом цього часу селекціонеру потрібно звертати увагу на багато нюансів.

— Рослинка має мати хороші ознаки стосовно розетки, невибагливості росту і гарні, особливі квіти, тоді я її залишаю і пробую розмножити з листочка. Відриваю кілька листочків і  дивлюся, як вони зацвітуть, адже потрібно побачити, чи передадуть вони ознаки сорту. Якщо все добре, я можу цей сорт залишити і дати йому назву, — розповідає Наталія Лотоцька.

На фото: фіалка сорту ЕК-Марш мендельсона. З пістрявим листям.

Попри те, що доглядає одразу та тисячею різноманітних рослин, до усіх фіалок ставиться одинаково, зізнається жінка.

— Улюблених сортів в мене багато. Зазвичай, щоб трошки зменшувати чисельність колекції, сорти, які мене не дуже задовольняли (наприклад рідко цвіли або були більш вибагливі), я не розмножувала і не залишала в колекції, адже є інші гарні фіалки, більш щедрі на цвітіння. Тож можна сказати, що зараз в колекції в мене всі улюбленці, — говорить пані Наталія. — Найулюбленішим, звичайно, є новий сорт. Квіточка, яку я нещодавно придбала і чекаю на її цвітіння. А взагалі всі сорти мої улюблені, бо це все як діти: ти їх вирощуєш з листочка, розмножуєш, любиш, доглядаєш за ними і вони всі тобі любі.