Версія для друку

Тернополянин повернув старовинний храм в центрі міста (фото, відео)

Опубліковано в Історія тижня 21.01.2021

Всього три опції: «Сканувати», «Пересунути», «Розмістити» — і ось на місці сучасного ЦУМу знову стоїть парафіяльний костел, знищений понад 60 років тому.

Повз нього їдуть автівки та тролейбуси, а навколо кипить життя теперішнього Тернополя. Таке відео створив місцевий дизайнер Павло Цицорін.

Готовий ролик він опублікував на власних сторінках у соціальних мережах. У Instagram відеороботу переглянуло вже понад 4 000 користувачів.

Про створення цього ролика Павло Цицорін розповів «Сороці».

Тернополянин зізнається, щось схоже зробити хотів давно, але ідея з’явилася в процесі підготовки до іншого проєкту.

— Створити щось масштабне та цікаве мені хотілося уже давно. Як відеооператор та моушн-дизайнер я звик поєднувати відео та 3D-графіку. Минулого року готував матеріали для проморолика перекладу книги “Рада воєнної справи”  Яна Тарновського. Але пандемія відклала старт проекту на невизначений термін, та саме підготовка до нього дала можливість відкрити для себе багато нового про давню історію міста, а особливо — парафіяльний костел, — розповідає Павло Цицорін. Так і з’явилася ідея відтворення давнього образу храму на його історичному місці. Та для реалізації відеороботи мені бракувало знання з 3D-моделювання. Тому під час весняного карантину взявся за вивчення програми.

Створював відео дизайнер майже два місяці, оскільки працював над ним в позаробочий час.

— Відправною точкою став урок, який я побачив в інтернеті з фотограмметрії — коли з багатьох фотографій певного об’єкта комп’ютер формує його 3D-модель. Я вирішив спробувати і відтворити пам’ятник костелу, який встановили перед ЦУМом,пояснює Павло Цицорін. Після вдалої спроби я отримав міні-модель об’єкту і вже тоді в мене виник сценарій майбутнього ролика. Наступним кроком була зйомка відео так, наче на ньому вже присутня уся графіка. Далі змоделював видиму частину костелу та ролик, наклавши візуальні- та аудіоефекти.

 За словами автора ролика, найскладніше було відтворити оригінальність костелу.

— Відтворення автентичності споруди викликало найбільше труднощів. Раніше я зустрічав декілька візуалізацій парафіяльного костелу, які на мій погляд, були досить детальними як ззовні, так і всередині. Але в інтернеті всі матеріали споруди викладено у невисокій якості, тому довелося рухатись шляхом порівняння старих фото та візуалізацій інших авторів, — каже Павло Цицорін.

На цьому відеоролику зупинятися не планує, зазначає тернополянин.

 В подальшому Павло Цицорін планує втілити в життя інші, не менш цікаві задумки, проте вже в зовсім іншому форматі.