«Мама на дорозі»: тернопільські матусі влаштували тест-драйв місцевим тротуарам

Опубліковано в Історія тижня 18.11.2020

Близько місяця тому у мережі з’явилася спільнота «Мама на дорозі», де матусі з Тернополя та не тільки, діляться розповідями про проблемні та непродумані участки місцевих тротуарів.

Зараз в ній вже понад три сотні активних учасниць.

Ініціаторка створення спільноти Ірина Зелененька, розповідає, що її метою було привернення уваги до стану тротуарів в місті.

— Коли я стала мамою то помітила те, чого не бачила раніше:  вибоїни, високі бордюри або пеньки, які трапляються доволі часто. Ходити, звичайно, зручно всюди, але коли ти йдеш з дитячим візочком. Мене хвилює безпека моя та дитини, бо через це доводиться виходити з коляскою на проїжджу частину, — каже Ірина Зелененька. — Мені не хотілося б, щоб водії говорили негативно про жінок з малими дітьми та натикатися на їх злі погляди на дорозі і все тому, що тротуар в неналежному стані та з коляскою по ньому пройти просто не можливо.

Жінка каже, що йдучи по проблемних ділянках, в першу чергу хвилюється за дитину.

— Нещодавно ми з сусідкою їздили до дитячого магазину, що на вулиці Злуки. Там нещодавно зробили тротуар, проте це також доволі небезпечна вулиця. На тротуарі такий різкий з’їзд, що дитина, яка сиділа в візочку просто перевернулася. Тобто, є місця гарні але досить непродумані, — говорить Ірина Зелененька. — Дитині,  звичайно, дискомфортно. Якщо вона спить то, практично, не реагує але якщо сидить то її потрібно притримати, бо сильно гойдає.

Проте, міські тротуари у спільноті не лише критикують а й хвалять. Для цього у матусь є окрема рубрика — «Щаслива мама на дорозі».

— Звичайно казати, що все дуже погано буде не справедливо. Є й гарні місця, відремонтовані вулиці і тому я створила рубрику «#Щаслива_мама_на_дорозі». З таким хештегом матусі можуть ділитися світлинами комфортних вулиць та зроблених за європейським зразком тротуарів. Тобто, місця де приємно бувати з дитиною і почуватися мамою, — розповідає пані Ірина.

За словами пані Ірини, ремонт тротуарів не менш важливий, ніж ремонт доріг, адже ними також пересувається значна частина містян.

— Часто буває таке, що дорога краща за тротуар. В місті є багато людей які пересуваються тротуарами тож це стосується не лише мам. Це важливо й для людей з інвалідністю, велосипедистів та простих пішоходів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.