Тернополянин перетворює скляні пляшки на предмети побуту (фото)

Опубліковано в Історія тижня 16.11.2020

Скляна пляшка вже давно є звичною для всіх тарою, яка після використання найчастіше стає сміттям. Мало хто замислюється над тим, що її можна переробити на практичний та корисний предмет побуту.

Тернополянин Володимир Музя вже понад рік займається переробкою скляних пляшок. Каже, що звичайну пляшку можна перетворити на вази, склянки та навіть тарілки.

— Переробкою я займаюся вже рік і три місяці. Зі скляної пляшки можна зробити склянку, вазу, ємність для зберігання, горщик для рослин, свічки, підсвічники і не тільки. Це все зі сміття, яке ми викидаємо тому, що в нашій країні не розвинена інфраструктура для того, щоб його переробляти повторно, — каже Володимир Музя.

Розповідає, що від початку планував займатися переробкою. На таку ідею його наштовхнуло спілкування зі знайомими з інших країн Європи.

— В нас немає культури поводження зі сміттям і багато речей просто лежать без потреби. В кожного є гараж, дача чи комора, наприклад, де лежить повно непотребу, який чекає свого дня. Я мав досвід спілкування з людьми, які живуть в різних країнах Європи і в них з цим трошки простіше, — говорить тернополянин. — Вони купляють тільки те, що їм потрібно. Також  мені багато розказували про переробку сміття та те, що як такого, сміття в них майже нема — все переробляється. Тому, я подумав чому б не спробувати робити зі сміттям щось, щоб воно ще й користь приносило. Побутову, а не декоративну.

Хлопець зізнається, що на початку про скло взагалі не думав.

—  Я хотів щось робити цікаве і бажано щоб це було з якогось непотребу або сміття. Першою ідеєю було переробляти старі меблі, але мені не дуже пішло і я почав шукати щось інше. В  соціальній мережі знайшов схожі вироби і захотілося спробувати, що з цього зможу зробити я,говорить Володимир.

За його словами, обладнання, на якому працює, він також зробив своїми руками.

 — Я почав шукати інформацію про те, що і як робити та що для цього потрібно в YouTube, Google і на різних форумах. Так вийшло, що ніде не було вказано на чому це робити, тому обладнання, я зробив своїми руками.  Шукав потрібні частинки на блошиних ринках і в інтернеті і переробив його в станки, які мені потрібні, — каже тернополянин. — Аби переробити пляшку треба тільки людську робочу силу, світло і воду. Більше нічого.

Переробка однієї пляшки займає близько години, розповідає Володимир Музя.

— На обробку однієї пляшки йде до години. Спочатку її потрібно помити, якщо вона брудна, очистити від етикеток. Потім висушити і вже тоді починається стадія переробки. Пляшку потрібно розрізати, а місце, де був розріз, зашліфувати. Після цього її потрібно знову помити, висушити і вже тоді запакувати. Все це займає одну годину, — розповідає майстер з переробки скла.

До сьогодні Володимир Музя вже переробив орієнтовно 3 370 пляшок. Зараз він обдумує нові способи використання скляних пляшок.

— В мене є дуже багато ідей на майбутнє, проте нема на них часу. Я хотів би робити класні люстри з пляшок, тарілки і вітражі. Це реально, просто на деякі етапи потрібно додаткове обладнання та більше часу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.