"Годування грудьми – найкраще, що можна дати дитині": у Тернополі проходить тиждень підтримки грудного вигодовування

Опубліковано в Історія тижня 07.08.2020

Щорічно з 1-го по 7-ме серпня у всьому світі відзначають «Тиждень підтримки грудного вигодовування». В Україні його проводять вже 25 років для підтримки традиції годування дітей грудьми.

Чим корисне для малюків грудне вигодовування та коли варто його розпочинати дізнавалася «Сорока».

За словами педіатра та сертифікованого консультанта з грудного вигодовування Наталії Сарахман, завдяки грудному вигодовуванню дитина отримує те, що має отримати для свого розвитку.

– Грудне молоко –  це унікальна субстанція яку неможливо повторити. Воно містить не тільки білки, жири та вуглеводи а й велику кількість імуноглобулінів, та мікроелементів. Якби грудне молоко могли синтезувати то одразу б отримали Нобелівську премію, – каже Наталія Сарахман. – Це не тільки їжа це і захист дитини та психоемоційний зв’язок з мамою.

Також лікар зазначає, що діти які вигодовуються груддю мають кращий імунний захист.

–  Дітки, які вигодовуються груддю отримують природні щеплення від всіх хвороб, якими мама перехворіла у дитинстві, наприклад, вітряна віспа, кір, краснуха чи інші захворювання, – розповідає педіатр.

Розпочинати грудне вигодовування потрібно починати з моменту народження дитини, каже консультант з грудного вигодовування Наталія Сарахман.

–  Грудне вигодовування починається з перших хвилин життя дитини. В основному це від тридцяти хвилин до години часу. Коли народжуються здорові дітки, їх викладають на груди матері і дитина починає проявляти пошукові рефлекси Якщо це передчасно народжені дітки то грудне вигодовування також починається якомога швидше, –  говорить вона.

За словами лікаря,  у нашому суспільстві є й багато неправдивої інформації про годування грудьми.

– Дуже поширеним є такий міф, що після року грудне молоко не корисне і не приносить дитині ніякої користі або що суміш є поживнішою для дитини і молока їй не вистачає. Також побутує думка, що якщо мати жінки не годувала її грудьми то й вона не може цього робити. Це не правда, –  переконує консультант з грудного вигодовування. – Всі жінки можуть годувати грудьми. Є надзвичайно маленький відсоток жінок які не можуть вигодовувати дитину.

Годувати малюка мама може навіть перехворівши COVID-19, запевняє Наталія Сарахман. Дитині це не зашкодить.

– Зараз вже доведено,  що якщо жінка перехворіла COVID-19, в грудному молоці є антитіла проти цього захворювання. Але, якщо у жінки активна фаза можна годувати грудьми забезпечивши всі карантинні обмеження: перед годуванням мама миє руки та одягає маску. Після годування дитину забирають а мама знову миє руки. Мають забезпечуватися певні карантині обмеження, – розповідає лікар.

Про власний досвід грудного вигодовування розповідає молода мама, Олена Войчак. Каже, що одразу знала, що годуватиме грудьми.

– Годую я десь близько місяця. Почала приблизно на п’ятий день. Я одразу знала що якщо буде молоко то 100% буду годувати, – розповідає Олена. – Через материнське молоко дитина отримує вітаміни  і виробляються антитіла до хвороб в майбутньому.

Жінка каже, що попри те, що на початку можуть виникнути невеликі проблеми, грудне годування – це зручно як для дитини так і для мами.

– Проблеми починаються з пологового бо молоко не прибуває в перші дні а десь приблизно на 3- 5 день, у всіх по різному. У мене молоко прибуло на 4 день коли мене виписали додому. Також потрібно слідкувати за грудьми, щоб випадково їх не простудити. Зараз у літню пору це трохи складно, бо, звісно, хочеться одягнути майку але потрібно постійно ходити в безрукавках, кофтах або одязі з грубших тканин, –  говорить Олена Войчак. – Але я ні в якому разі не шкодую про своє рішення. В перші тижні грудне вигодовування  тільки налагоджується, а в подальшому це добре для мене й для дитини.

Серед переваг годування грудьми молода мама називає також можливість погодувати дитину будь-де.

– Для мами перевагою грудного вигодовування є те що ти можеш спокійно з дитиною  вирушати в гості, на ринок (якщо, звичайно, є свій транспорт). Якщо дитина зголодніла, ти помила руки  і спокійно годуєш її, розповідає Олена. – Коли ти годуєш сумішшю потрібна спеціальна або переварена вода, потрібно вирахувати дозу, щоб вона не була голодна тощо. Тобто, це часозатратно. Якщо ти в гостях, наприклад, це дуже не зручно.

Починаючи годувати дитину грудьми хвилюватися через труднощі не потрібно, каже консультант з грудного вигодовування Наталія Сарахман.

– Не потрібно боятися. Грудне вигодовування – це найкраще що жінка може дати дитині.  Під час цього вона реалізовує себе як мама, –  говорить Наталія Сарахман. – Якщо виникають проблеми потрібно просто звернутися до фахівців. Немає проблем які неможливо було б не вирішити.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.