Версія для друку

«Китай – великий мурашник»: тернопільська модель розповіла про життя у Піднебесній

Опубліковано в Історія тижня 19.03.2020

Попри те, що Китай одна з найбільших та найдавніших країн з дивними звичаями, нам, українцям, про неї відомо не так багато.

Як одягаються та чим живуть жителі Піднебесної добре знає 25-річна тернополянка Ліліана Шевчук. Дівчина була однією із засновниць Громадянського руху «Хвиля» на Тернопільщині, понад три роки працює моделлю. За цей час у Піднебесній була вже вдруге, провела там кілька місяців, а на батьківщину повернулася у жовтні. Враженнями від відвідин найбільш населеної країни світу дівчина поділилася з «Сорокою».

Працюють заради майбутнього

– Коли я їхала до Китаю вперше, було трішки лячно і дивно, бо ще перед подорожжю прочитала, що  там — комунізм. На той час він асоціювався у мене лише з СРСР і мав виключно негативне значення. Вже прибувши на місце, я кардинально змінила своє ставлення до цього політичного режиму. Вважаю, що саме завдяки йому країна є настільки розвинутою, – розповідає Ліліана. – Китай – як великий мурашник, а кожна «мурашка» в ньому дуже багато працює. Кожен китаєць знає для чого він це робить – аби країна ставала багатшою, а відповідно, багатшим ставав і кожен з людей. Вони працюють заради свого майбутнього.

Дівчина каже, що для місцевих пріоритетом у житті є гроші. Китайці не соромляться це визнавати.

– Головна їхня ціль – розбагатіти, а  потім вже знайти любов, створити сім’ю тощо. Звичайно, в них є й інші мрії, але 99 % китайців на перше місце ставлять саме гроші.

Люблять сидіти в соцмережах та дуже мало рухаються

– Попри те, що китайці багато працюють, розважатися також полюбляють, – каже Ліліана Шевчук. – В них дуже багато караоке-барів, вони ходять в кіно та проводять час в кафе, ресторанах. Оскільки китайці – багата нація, можуть собі це дозволити. Пішохідні прогулянки їм не до вподоби. Звичайно, є люди які займаються фізичною активністю. На вулиці часто можна побачити, як місцеві (переважно похилого віку) збираються в групки і займаються йогою, тенісом, танцюють. До них можна приєднатися. Але, якщо говорити про молодь, то  рухаються вони дуже мало, бо надають зустрічам у кафе, де можна посидіти. Молоді люди радше виберуть громадський транспорт, аніж будуть йти пішки.

Китайці також люблять проводити вільний час у соціальних мережах. Звичних нам Facebook та Instagram у країні немає. На противагу їм жителі Піднебесної створили власні, не менш популярні аналоги. Одні з яких Sina Weibo і WeChat. Останнім користується більшість. Додаток дозволяє переписуватися, здійснювати дзвінки і публікувати фото.

У соцмережах китайці проводять практично весь свій вільний час  і обожнюють листуватися, – говорить тернополянка. – Якщо брати до уваги моїх друзів з Китаю, то вони дуже часто використовують стікери. У нас це не надто поширено. Достатньо просто поставити дужку в кінці речення, щоб показати дружню інтонацію.  Китайці ж навпаки можуть надіслати тобі 10 повідомлень одними лиш стікерами. Вони люблять все яскраве, кольорове, миле і навіть дитяче.

 

Дружба з європейцем це — престиж

Більшість китайців вважають дружбу з європейцями чимось престижним. Вони часто звертають увагу на людей європейської зовнішності, фотографують. Це дуже неприємно, адже на вулиці чи в метро просто під ніс можуть підсунути камеру та без попередження сфотографувати. У них немає такого поняття як «особистий простір», – ділиться Ліліана. – Загалом китайці дуже відкриті. Для них не проблема підійти та познайомитися, взяти WeChat, щоб потім сходити кудись разом. Інколи вони можуть переступити через власні почуття: навіть якщо немає спільних тем для розмови вони все одно будуть вас кликати кудись – це ж прогулянка з європейкою. Не завжди китайці бувають щирими, та у більшості випадків є такими.

Знайти з ними спільну мову буває складно, адже, за словами Ліліани, у Китаї мало хто говорить англійською. Приїжджим доводиться користуватися перекладачем та навіть він не завжди допомагає.

Виникає мовний бар’єр: ти хочеш щось донести до людини і шукаєш альтернативні шляхи це зробити. Часто доходило до пошуку потрібної картинки в інтернеті або спроби пояснити мімікою і жестами. Англійська не допомагає, тому порозумітись було важко, розповідає дівчина. Коли я йшла в магазин, просто фотографувала напій, який хочу купити, й показувала продавцеві. Інколи доводилося пояснювати жестами.

Місцева кухня: солодкий хліб та рисові булочки

Китайська кухня зовсім мені не подобається. Вона дуже жирна, багато смаженого. Китайці їдять внутрішні органи тварин і для них це нормально. Також в них є булочки приготовані на пару з рисового тіста. Можуть бути як солодкі, так і солоні, залежить від начинки. Це – вулична їжа, тому вони дешеві, але дуже смачні. Мала нагоду спробувати незвичний смаколик. Страва надзвичайно проста і доволі дивна: вони люблять підсмажувати білий хліб (варто зауважити, що хліб у них солодкий), роблячи з нього тост, зверху кладуть кульку морозива і накривають ще одним шматком хліба. На диво, це справді смачно, – каже тернополянка. Також я відмітила, що китайці більше п’ють, ніж їдять.  На кожному кроці є кіоски з чаєм та соком. У них дуже багато різних видів чаю та смузі, а вартують вони дешево. Каву п’ють рідко. Якщо зайти в місцевий супермаркет, можна побачити, що полички з кавою дуже малі, а кава ця переважно імпортна.  

Чим старша китаянка, тим більше вона хоче бути схожою на тінейджера

Китайська мода дуже відрізняється від нашої. Якщо говорити про молодих дівчат, то вони переважно носять плаття або спідниці. Загалом їхній стиль я б охарактеризувала як дуже жіночний, милий і дитячий. Їм подобаються блискітки та рюші, – розповідає Ліліана. – Старші жінки, на моє здивування, одягаються зовсім не так, як у нас. На вулицях міста можна зустріти бабусю у  коротких рожевих шортиках, такого ж кольору футболці. Мені здається, що чим старша китаянка, тим більше вона хоче бути схожою на тінейджера. Мені дуже подобається ця їхня риса – одягатися так, як подобається. У китайців немає звички когось засуджувати за щось, особливо за одяг.

У макіяжі все не так однозначно. Одні дівчата надають перевагу природній красі, інші наслідують європейок.

Є китаянки, які красиві від природи. Вони майже не використовують косметику. А є дівчата-модниці, котрі стараються наслідувати європейок навіть у цьому. Вони часто використовують контактні лінзи та накладні вії, намагаються зробити очі більшими. На мій погляд традиційна китайська краса виглядає набагато органічніше і, звичайно, гарніше, – пояснює  Ліліана. Для макіяжу місцевих дівчат також характерні помаранчеві відтінки тіней, рум’ян, помади. Українські дівчата надають перевагу більш м’яким, нюдовим кольорам, в той час як азійські яскравим.