Версія для друку

«Від побаченого навертаються сльози»: тернополянка, яка живе в Римі, розповіла про ситуацію з коронавірусом

Опубліковано в Історія тижня 17.03.2020

Італія – одна із країн, які наразі найбільше потерпіли від пандемії коронавірусу. Попри велику кількість хворих та жорсткі карантинні обмеження, італійці демонструють силу духу, згуртованість й життєрадісність.

Про це «Сороці» розповіла тернополянка Соломія Олійник, яка тимчасово проживає у Римі.

Кілька тижнів тому Соломія з чоловіком вирішили навідати родичів, які мешкають в Італії, але через коронавірус пара змушена гостювати за кордоном досі.

Тернополянка каже, наразі у місті працюють лише супермаркети та аптеки. Продуктів є вдосталь, однак масок та дезінфекторів критично не вистачає.

Для захисту – латексні рукавички та шарф

– Уже понад тиждень в Римі діють карантинні обмеження. Люди, які виходять на вулиці, повинні мати необхідні документи, які пояснюють причину їхнього перебування надворі. Працюють супермаркети та аптеки. Черги до них сягають кілометра. Потрібно зберігати дистанцію на відстані одного метра. Поблизу каси в супермаркеті окреслено червону лінію. Коли один покупець відходить, інший стає на його місце. Продуктів вистачає для всіх. Однак, на жаль, масок та дезінфекторів для рук взагалі немає. Я виходжу на вулицю у латексних рукавицях й закриваю обличчя шарфом. А орієнтовно 40 % людей у Римі взагалі ходять без засобів захисту. Громадський транспорт у місті курсує за скороченим графіком, але послугами перевізників люди майже не користуються, розповіла Соломія Олійник.

Після 18:00 Рим завмирає

У вечірній час карантинні обмеження в столиці Італії посилюються. За порушення правил люди несуть відповідальність.

– Знаю, що багато італійців продовжують ходити на роботу. Рим немов живе наполовину, але після 18:00 ситуація змінюється – місто повністю зачиняють. Безпричинний вихід на вулицю ввечері карається штрафом у розмірі 260 євро, або ж обмеженням волі на три місяці. За цим стежать правоохоронці. Щодня о 18:00 місцеві ЗМІ повідомляють статистику захворюваності та смертності. Хочу відзначити, що італійське телебачення не сіє паніку серед людей, за це їм особлива подяка, – пояснила Соломія Олійник.



«Andrà Tutto Bene» або «Все буде добре»

Попри жорсткі обмеження, більшість громадян налаштовані позитивно. Вони дотримуються правил та вірять у краще.

– Мене неймовірно здивувала життєрадісність місцевих жителів. Вони демонструють згуртованість, любов один до одного та силу духу. Так, після 18-ої години італійці у своїх домівках гучно вмикають гімн, вивішують на балконах державні стяги, плакати з надписом: «Andrà Tutto Bene», що означає «Все буде добре». Люди навіть запускають феєрверки, а діти малюють яскраві веселки в знак віри у краще. Також з балконів італійці плескають в долоні, дякуючи медикам, які борються з коронавірусом. Від цього дійства тілом бігають мурашки, а на очі навертаються сльози, – поділилася дівчина.

Найголовніше – бути людяним

Соломія Олійник розповіла, через епідемію довелося відкласти відвідини багатьох туристичних родзинок Італії. Дівчина впевнена, що зовсім скоро реалізує ці плани, а небезпечна коронавірусна  інфекція відступить. 

– Я не панікую, бо це ніяк не допоможе. Кожен з нас опинився в Італії чи інших куточках світу з різних причин. Але навіть тут, далеко від рідної домівки, я спокійна, бо люди, які мене оточують, вірять у краще. Усі ми хочемо бути живими й здоровими. Для цього маємо дбати про свою безпеку й безпеку оточення. Найголовніше у такий складний час, перш за все, залишатися людиною, додала тернополянка.