Не фейк і не маніпуляція: виконавча влада заздалегідь знала про відправлення українців з Китаю на Тернопільщину (фото)

Опубліковано в Історія тижня 19.02.2020

Після оприлюднення в місцевих ЗМІ інформації 17 лютого про приїзд евакуйованих з Китаю в санаторій «Медобори», що в селі Конопківка на Тернопільщині, мешканці області неабияк занепокоїлися. Після того, як повідомлення «розійшлося» у медіа, жодних офіційних коментарів ні Тернопільське обласне управління охорони здоров’я, ні керівництво облдержадміністрації не надало.

Не дивно, що як мешканців краю, так обласних депутатів неабияк стурбувала новина про приїзд українців з Уханю. Люди розуміли, що розміщувати приїжджих у санаторії, який є поблизу людських будинків, шкіл, дитсадків – великий ризик. До того ж медзаклади Тернопільщини не укомплектовані для того, щоби прийняти у себе людей, в яких можуть виявити симптоми небезпечного вірусу.

Відтак, у Микулинцях 18 лютого «просто неба» на головній площі скликали сесію селищної ради, де люди виступили проти ввезення в область евакуйованих на обсерваційні заходи. Люди також розпочали цілодобове чергування, щоб не допустити нікого до «Медоборів». Найбільше краян розізлило те, що ніхто ні з представників вищого керівництва не поцікавився у місцевих мешканців, чи згідні ті приймати у себе 98-х осіб. Влада самостійно прийняла рішення та навіть не повідомила, коли в область мають прибути евакуйовані.

Цю проблему також порушили сьогодні, 19 лютого на тринадцятій сесії Тернопільської обласної ради шостого скликання. Як зазначив на засіданні перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний, якби громадськість не збурилася, людей би дурили досі. А що цікаво, багато хто з посадовців був проінформованих про вибір санаторію на Тернопільщині як місця для розташування евакуйованих на обсерваційні заходи.

—   Нас, депутатів Тернопільської обласної ради, обурила інформація, яку ми отримали 17 лютого із місцевих засобів масової інформації. Ми побачили, що нинішній антиукраїнський уряд вчергове розпочинає геноцид українців на рідній землі. Сьогодні, порушуючи Конституцію та Закон про місцеве самоврядування, влада без громад та людей приймає рішення. Якщо президент наголошує, що «як я сказав, то так і буде», це не є демократичне суспільство! Така політика нинішньої влади є неправильною! Відтак, приховування інформації від громадськості призвело до спротиву людей. Хто би там не говорив і не писав, що нічого немає, що немає ніяких погоджень про розміщення евакуйованих людей у санаторії Тернопільщини, це не так! Громаду області обдурили! Всі мали інформацію про приїзд людей ще до 17 лютого. Також було погодження керівника приватного санаторію «Медобори» Василя Мартинюка. Цей чоловік був у столиці України та власноруч написав погодження. Як з’ясувалося вчора під час президії, представники Міністерства охорони здоров’я чітко заявили, що голова обласної держадміністрації теж попередньо мав інформацію про приїзд українців. То невже не можна було зустрітися з людьми, переговорити, запитати дозволу на ввезення евакуйованих, а потім уже приймати рішення,  —  звернувся Василь Деревляний.

Що сумно, після того, як інтернет-видання «Тернополяни» опублікувало інформацію про приїзд людей з Китаю, медіаресурс одразу ж почали блокувати.  На думку депутата облради від Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» Олега Сиротюка, такі ворожі дії свідчать про те, що хтось побоявся правдивої інформації з цього ЗМІ.

—   Прецеденти, з якими останнім часом часто зустрічаємося, – це мовчання влади. Паніка серед громадськості через приїзд евакуйованих з Китаю людей виникла через те, що влада нічого не говорила. Саме журналісти першими опублікували інформацію про українців з Уханю. А сайти, які першими повідомили про можливий приїзд в «Медобори» 98 людей, були атаковані хакерами. Доступ до цих інтернет-видань був заблокований. Відтак, у всіх одразу ж виникло розуміння, що інформація від журналістів – достовірна. Оскільки влада не давала чіткої відповіді, місцеві жителі почали панікувати та вийшли на протест, скликали сесію, щоби почути правду від керівництва. У вівторок, якщо ви знаєте, прийшов запит від керівництва нацгвардії про те, що в Тернополі потрібно розмістити 300 бійців нацгвардії України. Для чого в Тернополі мали бути представники військового формування? Для охорони громадського порядку чи розгону селища Микулинці, яка має висловлює свою позицію. Це знову підсилило ту думку, що влада щось робить, однак не повідомляє суспільство про свої дії. Ми повинні думати про кожного жителя Тернопільщини, як і не забувати про тих, хто зараз сідає на літак а аеропорту Уханя. В тож же час ми повинні говорити один одному правду, —  наголосив свободівець.

На сесії неодноразово йшлося про те, що Тернопільська область – одна з областей України, яка не має обласної інфекційної лікарні. Так, начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернополя Даньчак Василь вкотре підкреслив, що медики області не впораються з пацієнтами, в яких можуть виявити коронавірус.

—  Хочу проінформувати вас про об’єктивний стан речей щодо забезпечення інфекційних відділень міських лікувальних закладів лікарні швидкої допомоги та міської дитячої лікарні. Вони визначені госпітальними базами в Тернопільській області для госпіталізації осіб з підозрою на распіраторну хворобу, спричинену коронавірусом 2019-nCoV. До слова, Тернопільська область – одна із трьох областей України, яка не має обласної інфекційної лікарні. Це спричиняє подвійну небезпеку як для мешканців Тернополя, так і всієї області. А наявні інфекційні відділення не готові до надання медичної допомоги особам, у яких можуть виявити ГРВІ, спричинену коронавірусом. У цих двох інфекційних відділеннях відсутні: належна вентиляційна система, система знезараження каналізаційних стічних вод, майданчик для дезінфекції медичного транспорту, не вирішено питання щодо знезараження та утилізації відходів. Немає там жодного дихального апарату, до відділень не підведених кисень. Немає стільки засобів індивідуального захисту (респіратори, комбінезони, щитки, окуляри), щоби навіть покрити місячну потребу, — резюмував Василь Даньчак.

В підсумку голова Тернопільської облради Віктор Овчарук зачитав перед присутніми звернення депутатів облради до президента та прем’єр-міністра України про недопустимість розміщення в санаторії «Медобори» на Тернопільщині евакуйованих українців.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.