Версія для друку

Вилікувала свою алергію, тепер допомагає людям: мешканка Тернопільщини знає рецепт помічної мазі

Опубліковано в Історія тижня 22.11.2019

Сучасні лікарські чи навіть косметологічні засоби інколи викликають багато побічних ефектів. Так медичка та масажистка з Кременеччини на Тернопільщині Наталія Чугалінська певний час робила людям масажі, користуючись різними аптекарськими засобами для масажу. Через індивідуальну непереносимість на певні складові куплених засобів у жінки виникла алергія, яку змогла вилікувати домашньою маззю від дідуся.

Відтоді, як пані Наталія на собі відчула чудодійну силу дідусиного натирання, жінка вирішила користуватися в роботі тільки натуральними засобами, які можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Умілиця виготовила першу баночку мазі за рецептом дідуся й переконалася – засіб чудово підходить не тільки, коли шкіра страждає, але й для масажів.

—  Мазі, виготовлені з природних компонентів своїми руками, є ефективною і безпечною альтернативою купівельними. В мене основними компонентами мазей є різноманітні натуральні нерафіновані олії, живиця, прополіс, бджолиний віск. Бо ж я з чоловіком пасічники, маємо декілька вуликів. Також додаю різноманітні трав’яні компоненти, а також тваринні жири (обираю в залежності від того, яке має бути проникнення мазі та від захворювання). Склад трав’яних мазей, як правило, простий. Він включає в себе основний компонент (рослина) і базові тверді або ефірні масла. Майже всі трави збираю на полях, використовую тільки ті, які неотруйні (переважно ефірно-масляні й ті, що мають широкий спектр дії). Те, що не можу дістати, замовляю. Наприклад, використовую софору японську – дерево родини бобових, яку мені привозять із Каховки. А адамове яблуко — дводомне дерево родини шовковицевих, отримую із Криму. Роблю мазі й на основі бджолиного підмору – тіл померлих медоносних бджіл. От бджілки, які не виживають за зиму та падають, є чудовим джерелом хондроїтину, глюкозаміну, що потрібне для зв'язок та суглобів, — повідомила пані Наталія.

Жінка підмітила, що ще багато років тому наші пращури знали про чудодійні можливості дарів природи і використовували їх в своїх цілях. Люди широко використовували природні ліки в оздоровленні недужих. Адже по всій Україні, як і на  Тернопільщині, є в достатній кількості різноманітні лікарські трави, які при вмілому використанні мають просто-таки чудодійну силу.