Версія для друку

Коли мешканцям Тернопілля варто подбати про сексуальну просвіту дітей?

Опубліковано в Історія тижня 02.07.2019

Довгий час сексуальну освіту вважали непотрібною і такою, що деморалізує. Мовляв, секс — процес природний, і людина повинна вчитися всього на практиці. Однак психолог-сексолог, сімейний психотерапевт В’ячеслав Чумаченко вважає, що не варто боятися «незручних» питань. Бо ж доки сексуальність вважатиметься чимось сороміцьким, а сексуальна освіта — непотрібною, матиме місце стигматизація найінтимнішої складової людського життя.

Немає спеціального віку, у якому обов’язково повинні з’явитися ті чи інші запитання. Кожна дитина розвивається індивідуально, і кожна свого часу доходить до тих чи інших питань, які пов’язані з її статтю, будовою тіла чи способом появи на світ. Як правило, це відбувається у віці трьох-чотирьох років – коли малеча вже усвідомлює себе як істоту, відокремлену від батьків.

У ранньому віці дитина може запитати: «як я появився/появилася на світ?», або ж менший брат/сестра, чи будь-хто інший: сусіди, родичі. Вперше про дітонародження вартує розказувати дитині до 3 років, використовуючи словниковий запас відповідно до віку. Легенди про лелек, капусту і навіть про «подарунок від Бога» – це все минуле, незріле, радянське і брехливе. Це перша і одна з найголовніших історій, яку ваша дитина запам’ятає назавжди.

Як наголосив сімейний психотерапевт, залежно від віку з дітьми варто говорити про окремі аспекти сексу та сексуальності.

—  Не всю інформацію дитина може сприймати у свої роки. Починаючи від садочка, маленькій людині потрібно доносити знання за певними критеріями. Необхідно підбирати слова відповідно до віку та складу характеру дитини. Дуже добре, якщо би для цього була розроблена певна програма. А в міру дорослішання дитини інформація повинна розширюватися. Залежно від віку, інформацію ми повинні подавати почергово, починаючи від відмінностей між статями, від особливостей поведінки чоловіка та жінки. А у період статевого дозрівання дитина повинна вже знати, як відбувається зачаття й народження дитини, що робити, щоби захиститися від хвороб, що передаються статевим шляхом та ін. Тож у 15-16 років підлітки обов’язково мають розуміти, як, що і для чого вони повинні робити у плані інтимних відносин, — розповів психолог-сексолог В’ячеслав Чумаченко.

Психотерапевт додав, що радянська влада й медіа нав’язували суспільству думку про те, що «не варто давати ходу ранній дитячій сексуальності». А після Другої світової війни з’явилася консервативна радянська мораль, яка табуювала сексуальну тему.