У мережі з’явилося унікальне відео кавалерії на Тернопільщині міжвоєнного періоду (відео)

Опубліковано в Історія тижня 01.04.2019

Унікальне відео, яке датується 1937 роком і було зняте на теренах Тернопільської області, з’явилося у мережі.

На ролику відображено процес відбору та перевірки коней для кавалерії, яка перебувала у селі Ягільниця Чортківського району, що на Тернопільщині. Відео опублікували у групі «Kremenez Umland bis1939».

– Поділля. Ягільниця. Відбір найкращих коней для кавалерії 1937 рік, – йдеться у підписі до відео.

Також коротку відеохроніку завантажили на канал «Галичина УСС» в YouTube:

– Короткометражний фільм про Ягільницький кінний завод. Який вирощував й постачав відмінних коней для польської армії. За відмінних скакунів, кінзавод отримував численні нагороди, – йдеться в описі старого відео на YouTube.

До слова, Ягільницький кінний завод у Чортківському районі Тернопільської області був створений приблизно наприкінці 1930-х років і розміщувався у панському маєтку. Згідно історичних джерел, його засновником став граф Лянцкоронський. Кінний завод на Тернопільщині отримав статус одного з найбільших на території північно-східних воєводств ІІ Речі Посполитої. Він займався вирощенням чистокровних скакунів, яких спрямовували на потреби польської кінноти.

Під час німецько-радянської війни господарство було зруйноване, а в травні 1944 року завод відновив свою роботу. Ягільницький кінний завод здобув славу одного з кращих у своєму роді. Коні, вирощені у цьому куточку Тернопілля, не раз ставали чемпіонами та рекордсменами виставок народного господарства СРСР і УРСР. Окрім того, ягільницькі скакуни і дотепер продовжують високо оцінюватися на міжнародних виставках.

Сьогодні кінний завод на Тернопільщині є державним підприємством, також на цьому об’єкті відкритий музей історії господарства, працює кінно-спортивна школа. Це підприємство займається конярством. Щоправда, восени 2017 року навколо Ягільницького кінного заводу розгорівся скандал, адже тоді із Києва працівники отримали наказ ліквідувати півсотні коней. Більше того, і хоч історично славетний кінний завод на Тернопільщині продовжує роботу, через нестачу фінансування кількість скакунів на ньому скорочується.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.