Тернопільська лікарка-косметолог розповіла, чому варто позбуватися бородавок

Опубліковано в Історія тижня 10.01.2019

Багато мешканців Тернопілля вважають, що не дивлячись на вірусну природу бородавок, особливої ​​шкоди від них немає. Тільки краянам все ж варто знати, чи насправді нарости настільки безневинні та яким чином можна їх позбутися.

Від жителів Тернопілля неодноразово можна почути скарги, що руки, прикрашені безформними наростами, які досягають деколи значних розмірів, — виглядають не тільки неохайно, але і відштовхуюче.

Як наголосила тернопільська лікарка-косметолог Ірина Різник, бородавки – це вияв інфекції, основі якої є особливий вірус папіломи людини. Через те, що подряпини, тріщини, зустрічаються у дітей більше, ніж у дорослих, то бородавки у малечі виникають частіше.

Дитячі бородавки у більшості випадків не потребують жодного лікування і проходять самі. На це йде приблизно декілька років. З дорослими бородавками все набагато складніше – вони можуть зберігатися роками без росту та тенденції до зникнення. Бородавки можуть перейти від однієї людини до іншої через прямі контакти або контакти з інфікованими предметами домашньої гігієни. Зазначаю,що вірус, який спричиняє бородавки, добре себе почуває в умовах підвищеної вологості. Тобто коли руки постійно вологі, інфікуватися у такій ситуації набагато легше, — підмітила тернопільська лікарка.

Косметолог Ірина Різник зазначила, що бородавки можуть з’явитися в будь-якому віці і на будь-якій частині тіла. Найчастіше вони псують зовнішність, заважають займатися повсякденними справами, спричиняють дискомфорт при ходьбі. Але навіть ті утворення, які не доставляють людині незручностей, можуть виявитися підступними. 

У більшості випадків бородавка являє собою доброякісне новоутворення на шкірі у вигляді вузлика або сосочка. Поява бородавок – наслідок активізації в організмі вірусу папіломи людини (ВПЛ), яким можна заразитися статевим шляхом або через мікротравми. Наприклад, зараження у дітей відбувається через дрібні подряпини, пошкодження шкіри після контакту з брудними предметами загального користування. Наріст на шкірі може з’явитися через один або кілька місяців після інфікування ВПЛ. Цьому сприяє зниження імунітету, часті стреси, надмірна пітливість, порізи, садна, ранки на шкірі, — розповіла Ірина Різник.

Фахівчиня додала, що потенційна небезпека цих новоутворень в чомусь визначається їх різновидом.

Бородавки можуть з’явитися на будь-якій частині тіла: на обличчі, на голові, на долонях і пальцях рук, на підошві, в пахвових западинах, в інтимних місцях і т.д. Звичайні (вульгарні) бородавки мають вигляд щільних сухих опуклостей величиною від шпилькової головки до горошини. Вони безболісні. Можуть зливатися і утворювати великі бляшки. Найчастіше вражають кисті рук. Різновид цього виду бородавок – підошовні. Вони з’являються на п’ятах або пальцях ніг в місцях тиску взуття. Вони болючі і перешкоджають ходьбі. Плоскі бородавки зазвичай виникають у дітей і молодих людей на кистях рук або на обличчі. Вони нагадують плоскі вузлики, округлої або неправильної форми, безболісні. Гострі кондиломи частіше розвиваються на статевих органах чоловіків і жінок, в пахових і меж’сідничних складках при недотриманні гігієни. Це дрібні вузлики, які  часто зливаються у великі групи. Ниткоподібні бородавки являють собою довгі шкірні відростки і зазвичай розміщуються на шиї, на повіках, під носом, близько губ, в області пахв. Поява старечих бородавок (вікових кератом) не пов’язана з вірусом папіломи людини. Такі шкірні нарости часто з’являються у людей після 40 років на обличчі, шиї, на тулубі. Безболісні, — повідомила тернопільська лікарка.

Ірина Різник додала, що в багатьох випадках бородавки часто зникають самі по собі протягом декількох місяців або року. Але оскільки вірус – причина, що викликала їх появу, залишився в організмі, тому нерідко нарости з’являються знову. Бородавки можуть поширитися по тілу і стати джерелом зараження ВПЛ для оточуючих. 

Найпоширеніший наслідок наявності бородавки у людини – психологічний дискомфорт. Такі нарости найчастіше помітні оточуючим. Це може заважати впевненості в собі, особливо в дитячому та підлітковому віці. Але деякі типи бородавок можуть нести більш серйозні загрози для здоров’я, зокрема це перешкода ходьбі. Підошовні бородавки відрізняються сильною хворобливістю і, як правило, заважають ходьбі. Іноді дискомфорт настільки виражений, що викликає тимчасову втрату працездатності. До того ж можливе приєднання інфекції. Багато наростів на шкірі розташовані в місцях, де їх легко травмувати. Якщо цілісність бородавки порушена, вона може кровоточити і стає вразливою для інфекції. Якщо вона почервоніла, з’явилися гнійні виділення або лихоманка – це ознаки інфікування. Приєднання інфекції веде до розвитку запальних захворювань. Зокрема, якщо мова йде про гострі кондиломи, це можуть бути хронічний уретрит, парапроктит, баланопостит та ін. Можливість переродження в злоякісне новоутворення. Під дією вірусу доброякісне новоутворення може перетворитися в злоякісну пухлину. Ризик хоч і невеликий, але він є.

Особливо небезпечні гострі кондиломи. У чоловіків найчастіше вони з’являються на вуздечці крайньої плоті, на статевому члені, мошонці. У жінок – на статевих губах, кліторі, отворі сечівника, шийки матки, піхви. У обох статей – в області промежини, анального отвору, в роті, в прямій кишці. Кожна така кондилома є резервуаром для ВПЛ, який накопичується в тканинах і може призвести до злоякісних змін на шкірі або слизових статевих органів. В результаті цього розвиваються передракові стани, — наголосила жінка.

Тернопільська лікарка підсумувала, що кращим способом лікування таких шкірних наростів є їх видалення за допомогою кріолуюеструкціі (азот),лазера або електрокоагулятора чи радіохвильової деструкції, а також імуностимулюючих препаратів (звичайні тільки за згодою та дозуванням, яке призначить лікар).

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.