Версія для друку

Мешканцям Тернопілля варто знати, що треба робити й не робити при переломах

Опубліковано в Історія тижня 28.12.2018

Перелом – це, зазвичай, наслідок травми, сильного удару, падіння з висоти, наїзду транспорту і так далі, яке проявляється у вигляді порушення цілісності кісткової тканини і втрати функцій кістки. Найчастіше щось зламати собі мешканці Тернопілля можуть взимку, адже в цю пору на дорогах особливо слизько. Саме тому аби вас не спіткала така неприємність, ви повинні знати, що робити, якщо травмувалися.

Переломи можуть бути закритими або відкритими. Для закритих переломів характерно те, що цілісність шкіри, в місці пошкодження кістки, не порушується. Якщо перелом відкритий, то відбувається порушення шкіри, виникає глибока рана і кістку видно в області перелому. Слід також зазначити, що перелом кістки може бути не повним, його називають тріщиною кістки. Даний вид переломів характерний для дітей, так як їх кістки відрізняються великою гнучкістю.

Якщо вас спіткала неприємність, ви повинні насамперед знерухоміти ділянку біля болючого місця. Аби розбити це, варто використати підручні матеріали: дошка, твердий картон, палка та інше. Шина повинна бути накладена таким чином, щоб дві найближчі ділянки кістки з одного і з іншого боку перелому, були зафіксовані. Підгонку шини проводять на собі, щоб не порушувати положення травмованої частини тіла, а потім накладають поверх одягу і взуття. Ми зафіксовуємо предмет на кінцівці та замотуємо бинтом чи тканиною. На болюче місце потрібно прикласти холод. Якщо перелом відкритий, перед накладанням шини, слід обробити рану і зупинити кров. Важливо, що травмовану кінцівку не варто турбувати. Так можна лише нашкодити – додати перелому зміщення, посилити біль. В медичному закладі лікар повинен зробити людині рентген, оскільки це – основний метод діагностики травмованості, розповів тернопільський ортопед-травматолог Вадим Кравчук.

Мешканцям Тернопілля також варто знати, що при переломі неприпустимо:

- дозволяти постраждалому рухати ушкодженою кінцівкою;

- знімати одяг із зламаної кінцівки;

- прикладати тепло до місця перелому;

- транспортувати потерпілого не наклавши шині.