Версія для друку

Тернополянам на замітку: чому порушується зір та як цьому запобігти

Опубліковано в Історія тижня 30.11.2018

Чимало тернополян розпочинають турбуватися про власний зір тільки тоді, коли починають його втрачати.

Якість нашого зору – не тільки генетичний подарунок, але і наслідок того, як ми ним користуємося. Ніхто не застрахований від порушень зору в будь-якому віці, особливо якщо зловживати факторами, що можуть викликати погіршення здоров’я очей.

Як розповіла тернопільська доцентка, к.м.н., лікарка-офтальмолог вищої категорії Тетяна Табалюк, основні причини псування зору: неправильний зоровий режим, вплив шкідливих факторів зовнішнього середовища, анатомічна схильність та спадковість.

До порушення зору, зокрема, призводить тривале користування ґаджетами, робота за компютером. Моргання допомагає розподілити рідину по оку. Коли людина біля комп'ютера – вона моргає значно рідше і з'являється відчуття, ніби в очі насипали піску. Тож якщо ви постійно зосереджені на екрані комп'ютера, довго дивитеся телевізор або читаєте книгу, то м'язи, що керують кришталиком, стають слабкими і млявими. Тому варто користуватись зволожуючими краплями, найкраще на основі гіалуронової кислоти. Також є новітні дизайни окулярів, які знімають зорове напруження. Їх вам допоможуть підібрати індивідуально. Погане освітлення або ж занадто яскраве світло також призводить до напруження клітин сітківки ока. Не бажано й захоплюватися читанням у транспорті чи в темному приміщенні.  Під час поїздок в автобусі, тролейбусі, авто неможливо уникнути трясінь. Очі в цей час намагаються фокусуватися на стрибках в тексті, тому швидко втомлюються. Виникає зорова напруга, яка здатна послабити зір, — повідомила пані Тетяна.

Жінка підмітила, що для того, аби зір якомога довше залишався хорошим, варто регулярно перевіряти його в офтальмолога та усіляко уникати чинників, що призводять до його порушення.

На думку лікарки, аби очі побільше відпочивали, не перенапружувалися, не завадять і стандартні профілактичні вправи.

✔Дивитися прямо перед собою 2-3 сек.

✔Поставити вказівний палець на відстані 25-30 см від очей, перевести погляд на кінчик пальця, дивитися на нього 2-3 сек, опустити руку (4-5 раз)

✔Опустити голову, подивитись на носок лівої ноги; підняти голову, подивитись у правий верхній кут кімнати; опустити голову, подивитись на носок правої ноги; підняти голову, подивитись у верхній лівий куток кімнати (ноги на ширині плечей) (3-4 рази).

✔Подивитися на вершини дерев перед вікном; перевести погляд і назвати будь-який предмет на землі, відшукати в небі птахів або літак і простежити за ними поглядом; назвати транспорт, проїжджаючий повз або стоїть на узбіччі дороги.