Михайло Головко: «Сучасна система сільськогосподарських кооперативів потребує модернізації»

Опубліковано в Політика Автор  08.08.2018
Організаційна структура сільськогосподарського ринку України характеризується великою часткою індивідуального виробництва, представленого домогосподарствами, особистими селянськими господарствами та фермерськими господарствами.

 Загальноприйнятим у всьому розвиненому світі способом підвищення ефективності малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників є їх об’єднання у різні форми організацій виробників з метою спільного виробництва, доступу до фінансових та матеріальних ресурсів та просування своєї продукції. У свою чергу одною з найбільш поширених і ефективних форм об’єднання сільгосптоваровиробників є сільськогосподарські кооперативи, частка яких на аграрному ринку ЄС складає 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%.

«В Україні ж як число сільськогосподарських кооперативів та сільськогосподарських товаровиробників, які є їх членами, так і їх частка у загальному обсязі реалізації сільськогосподарської продукції залишається мізерною. Так, частка сільськогосподарських виробничих кооперативів у загальному обсязі виробленої сільськогосподарської продукції в Україні складає менше 1%, а кількість фізичних осіб – членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів є меншою за 30000 осіб, що складає менше 0,2% сільського населення України», - зазначив народний депутат України від ВО «Свобода» Михайло Головко.

За даними Державної служби статистики України у минулому році в державі було зареєстровано 1023 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та 992 сільськогосподарських виробничих кооперативів.

Одним з ключових факторів, які гальмують розвиток сільськогосподарської кооперації, є недосконалість й несучасність чинного законодавства, яким регулюється діяльність сільськогосподарських кооперативів.

Основними недоліками чинного законодавчого регулювання у сфері сільськогосподарської кооперації є його розпорошеність та неузгодженість, а також невідповідність закріпленої у ньому моделі сільськогосподарської кооперації сучасним реаліям та потребам.

«Існуюче законодавче регулювання відносин у сфері сільськосподарської кооперації не дозволяє повною мірою реалізувати потенціал об’єднання сільгосптоваровиробників у сільськогосподарські кооперативи, а подекуди й блокує їх розвиток. Разом з тим, саме сільськогосподарська кооперація, поєднуючи в собі економічні та соціальні чинники, може стати (за умов належного законодавчого регулювання)  однією з перспективних форм розвитку сільського господарства в Україні», - переконаний нардеп-свободівець Михайло Головко.

Законодавство в сфері сільськогосподарської кооперації потребує системного та комплексного вдосконалення. Такий підхід пропонується законопроектом «Про сільськогосподарську кооперацію» (зареєстр. 25.06.2018 за № 6527-д), співавтором якого є свободівський нардеп Михайло Головко.

Законопроектом пропонується нова редакція Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якою врегульовано усі ключові питань створення та діяльності сільськогогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті. Такий підхід дозволяє створити комплексну та зручну у користуванні законодавчу основу для сільськогосподарської кооперації, а також усунути існуючі на сьогодні колізії між різними законодавчими актами з цього питання.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.