Депутат міськради поставив під загрозу виробництво запчастин до українських БТР-ів, викравши магістраль електропостачання

Опубліковано в Політика Автор  06.06.2018
Тернопільський екс-очільник «Променя» незаконно розпродував майно заводу, яке необхідне для виготовлення башт українським БТР-ів.

Колишній очільник Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь», а за сумісництвом й депутат міської ради, Тарас Білан за час свого керування підприємством ледь не довів його до банкрутства різноманітними махінаціями та неефективним управлінням.

Одна із авантюр горе-«директора» закінчилась для нього кримінальним провадженням одразу за трьома статтями Кримінального Кодексу України: 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»; ст. 206-2 «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації»; ст. 219 «Доведення до банкрутства».

Справа в тому, що ще влітку минулого року пан Білан вирішив нібито «погасити борг», привласнивши магістральний шинопровід довжиною у 25 метрів, а також частину іншого шинопроводу, який демонтували через проведення ремонтів системи енергопостачання.

Як розповів новий директор заводу Андрій Лікаренко, такі дії пана Білана можна вважати свідомим шкідництвом підприємству, оскільки без зниклого безвісти шинопроводу не можуть на повну потужність функціонувати станки, які тепер необхідні, щоб виготовляти башти для нового українського БТР-у.

- Ми дізнались, що на Тараса Білана відкриті одразу три справи. Перша стосується зняття шинипроводу, який живить станки. Тобто, коли я почав виконувати свої обов’язки на «Промені», в першу чергу пройшовся по інвентаризації. З’ясувалось, що кількість робочих станків до приходу Тараса Білана і після – не змінилась. До прикладу, якщо там 60% станків були робочі, вони такими і залишились. Однак основні станки, які зараз вкрай потрібні для виготовлення башт для БТР-ів не можуть працювати одночасно, саме через те, що Тарас Білан зняв шинопровід. Його тимчасова заміна просто не витримає навантаження і згорить. На сьогодні 3 додаткові станки вже введені в експлуатацію, а 4-ий – поки лише вводиться. Сам шинопровід зник. Чи його здали на металобрухт, чи продали – невідомо. До речі, роботи із демонтажу цього шинопроводу проводили 6-ро друзів-ставлеників Тарас Білана, які пішли з своїх посад разом із ним. Про них люди тут поганої думки, оскільки користі від них було мало, а коли вони вже йшли, то погрожували працівникам заводу, - розповідає Андрій Лікаренко.

Як нам стало відомо, Тарас Білан спільно із начальником цеху «Променя» паном Барилко скористались тимчасовою відсутністю на підприємстві головного енергетика Миколи Крука. За словами працівників підприємства, ставленики Тараса Білана згідно вказівки начальника цеху розпочали роботи із демонтажу. Сам пан Барилко аргументував подібну вказівку «прямим усним наказом від керуючого санацією «Променя» Тараса Білана». Мовляв, це неабияк допоможе підприємству розрахуватись із «боргами».

Коли працівники підприємства розпочали роботи із, як вже стало відомо згодом, незаконного демонтажу повернувся головний енергетик. Побачивши таку картину Микола Крук вимагав припинити ці дії, оскільки не було ані потреби ліквідовувати шинопровід, ані письмового затвердженого наказу. Окрім того, жоден із працівників не знав, про який незрозумілий борг може іти мова. Більше того, керівник-аферист «Променя» пан Білан вдало скористався не лише відсутністю головного енергетика, а й – проведенням ремонту. Як з’ясувалось, демонтований шинопровід тимчасово перебував без напруги, адже разом із іншим обладнанням опинився в критичних умовах експлуатації через протікання даху.

Станом на сьогодні відкрите кримінальне провадження. Як вияснилось, не було жодного офіційного наказу від керуючого санацією, «борг» швидше за все – вигаданий, а майно підприємства – шинопровід, безслідно зникло. І замість того, аби тернопільський військовий завод використовував свою техніку на повну потужність для виготовлення башт для української військової техніки, повинен вирішувати проблеми, які після себе залишив колишній горе-керівник.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.