Тернопільська облрада більшістю голосів підтримала звернення УКРОПу щодо нового Виборчого кодексу

Опубліковано в Політика Автор  10.12.2017

Депутатський корпус Тернопільської обласної ради підтримав звернення, подане очільником фракції УКРОПу Андрієм Цибульським, до Президента та Голови Верховної Ради щодо ухвалення нового Виборчого кодексу України. «За» проголосувало 38 обранців.

На думку укропівця, кожен українець під час проведення парламентських виборів має повне право бачити прізвища кандидатів у бюлетенях. Крім того, прохідний бар’єр має складати не більше 4%, а мажоритарна система – бути скасованою.

- Я запропонував нашим тернопільським депутатам звернутись до Президента України та Верховної Ради із закликом підтримати новий Виборчий кодекс, оскільки він допоможе очистити нашу виборчу систему, позбавитись так званої «мажоритарки» та підкупу виборців. Адже як і в кожній європейській країні, в нашій державі вибори повинні бути відкритими, прозорими та чесними. Кожен українець повинен голосувати виключно за тих кандидатів, яких вважає гідними цього, а щоб забезпечити саме таку чесну процедуру – списки кандидатів потрібно зробити відкритими, – пояснює Андрій Цибульський.

Головна новація документа – регіональні відкриті виборчі списки, відповідає вимогам виборців та демократичним міжнародним практикам. Така система дасть людям змогу самостійно визначати, хто представлятиме їхні інтереси в законодавчому органі, та підвищить відповідальність депутатів перед виборцями. Крім того, у Виборчому кодексі України передбачено, що висувати кандидатів на загальнонаціональних виборах можуть лише політичні сили, які мають регіональні організації не менш як у 14 адміністративно-територіальних одиницях. Разом із 4-відсотковим прохідним бар’єром ця норма допоможе очистити політичне поле України від партій-одноденок та піар-проектів. Такий підхід сприятиме розбудові справжніх потужних політсил і відкриє шлях до зміни всієї корупційної системи влади в Україні, яку до кінця не зміг зламати жоден Майдан, ‒ йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні новий Виборчий кодекс, який пропонує проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками. За новим кодексом виборці голосуватимуть не тільки за партію, а й за конкретних кандидатів зі списку.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.