Версія для друку

«УДАР Віталія Кличка»: Україна повинна забезпечити свою енергетичну незалежність шляхом збільшення видобутку власного природного газу

Опубліковано в Політика Автор  soroka 21.01.2022

Обсяг видобутку природного газу в Україні продовжує скорочуватися. Зараз він складає близько 20 млрд кубометрів на рік, що не задовольняє потреби країни.

Україна може забезпечити себе газом самостійно. Для цього потрібні лише політична воля і професіоналізм. На цьому наголосили в партії «УДАР Віталія Кличка».

 Попри постійні заяви влади про необхідність забезпечення українців дешевим газом і рекордні ціни на газ в Європі, видобуток природного газу в Україні падає третій рік поспіль. А меморандум з урядом та українськими виробниками, який мав стримувати зростання цін на газ, не працює. Як результат, уже у січні лише хліб може подорожчати на понад 10%. Також мають здорожчати і інші групи товарів. Також додатковим ризиком для промисловості, які і так з високою ціною перебувають за межею рентабельності, є впровадження урядом державного регулювання цін на групи товарів, – пояснюють в партії «УДАР Віталія Кличка».

УДАРівці зазначають, що з огляду на повернення «Нафтогазу» у фактично «ручне» управління Офісу президента, саме на державну компанію лягає основний тягар щодо виконання рішення про забезпечення не лише громадян, але й промислових підприємств газом за зниженою ціною.

Це ставить під сумнів спроможність компанії вкладати значні кошти у розробку нових родовищ. Далі варто чекати подальшого падіння видобутку українського газу, скорочення доходів від податків, які платитиме «Нафтогаз», дефіциту його коштів та банкрутства, передбачають у партії. 

Експерти «УДАРу Віталія Кличка» неодноразово заявляли, що для зміцнення енергетичної незалежності України потрібно збільшувати видобуток власного газу та активно реалізовувати програму тепломодернізації житлового фонду України. Так, УДАРівці пропонують:

  • проаналізувати справжні причини провалу програми 20/20 і розробити на заміну їй реалістичну програму збільшення видобутку власного газу з українських родовищ;
  • уряд, який декларує відданість європейським стандартам управління, має повернутися до виконання своїх зобов’язань перед ЄС в частині дотримання принципів корпоративного управління ОЕСР. «Нафтогаз» потребує не наперсточників, а ефективних менеджерів, які спроможні налагодити основні процеси в компанії;
  • уряд має основні ресурси вкладати у тепломодернізацію житлового фонду і надання адресних субсидій на оплату комунальних послуг тим, хто їх потребує.

Для запобігання криз на стратегічному рівні експерти партії «УДАР Віталія Кличка» вважають, що необхідно: максимізувати зусилля зі збільшення видобутку природного газу на українських родовищах; приватні українські компанії мають отримати сприяння від держави у разі інвестицій в сучасні технології видобутку; державні компанії мають інвестувати кошти в нарощування видобутку вітчизняного газу; вирішити питання із так званими «сплячими спецдозволами» тощо.

– 2022 та наступні роки мають стати роками зростання видобутку газу в Україні, підсумували в «УДАРі Віталія Кличка».