«УДАР Віталія Кличка» назвав законопроєкт про столицю «атакою на місцеве самоврядування»

Опубліковано в Політика Автор  soroka 19.11.2021

Суперечливий законопроект «Про місто Київ – столицю України» Верховна Рада має намір розглянути та ухвалити в другому читанні до кінця листопада.

Партія «УДАР Віталія Кличка» вважає, що цей варіант законопроєкту містить чимало суперечливих та руйнівних для столиці та для місцевого самоврядування норм. «Ударівці» закликають відмовитися від подальшої політизації у цьому питанні та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни.

Два роки тому поспішний розгляд цього законопроєкту був елементом протистояння голови Офісу президента з мером Кличком. Після розгромних висновків головного науково-експертного управління ВР, яке рекомендувало законопроект суттєво допрацювати (з чітким натяком – розробити новий), негативний висновок надала Рада Європи, яка вказала на суттєву невідповідність Європейській хартії місцевого самоврядування. Водночас Венеційська комісія навіть не розглядала цей законопроект, бо депутати монобільшості навіть не направляли офіційне прохання про розгляд цього законопроекту, – кажуть у партії. 

«УДАР Віталія Кличка» вважає, що цей законопроєкт порушує Конституцію України та європейські демократичні норми, він є спробою узаконення центральною владою політичного тиску на місцеву владу, і не лише у Києві.

Сьогодні влада, борючись з головним своїм політичним конкурентом Кличком, намагається протягнути відповідний закон про Київ. Якщо завтра їм стане не угодними мери інших міст та громад, то це розв’яже руки діяти за аналогією, вважає «УДАР Віталія Кличка».

У партії наголошують, що законопроект, який намагаються ухвалити, має відповідати ключовим принципам демократії, а не бажанню тієї чи іншої політичної сили. Тому лідер «УДАРу» Віталій Кличко у жовтні надіслав розроблений представниками парламентської більшості законопроект про столицю на розгляд Венеційської комісії та Ради Європи, щоб отримати об’єктивний висновок про якість цього документу.

«УДАР Віталія Кличка» закликає відмовитися від подальшої політизації у питанні прийняття закону про столицю та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни. У партії вважають, що єдиним правильним шляхом має бути відхилення у Верховній Раді незбалансованого та неконституційного законопроекту 2143-3 та розробка нового проєкту закону про столицю у відповідності до Конституції, законодавства України та міжнародних стандартів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.