Микола Люшняк закликав Тернопільську облраду контролювати тарифи на комунальні послуги

Опубліковано в Політика Автор  soroka 25.01.2021
Депутати Тернопільської обласної ради сьогодні, 21 січня, зібралися на пленарному засіданні, аби висловити своє обурення спробою необґрунтованого підняття тарифів на комунальні послуги.

Участь у роботі сесії взяв народний депутат з Тернопільщини, член депутатської групи «Довіра» Микола Люшняк.

Парламентарій Микола Люшняк висловив невдоволення стосовно спроби підвищення тарифів. Окрім цього, він підкреслив, що тимчасово встановлена гранична ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр є недостатньою.

– З колядою, на жаль, в українські домівки постукали захмарні платіжки за газ, комунальні послуги. Сьогодні, в період пандемії, коли весь світ і всі держави підставляють плече своєму народові, ми також не можемо стояти осторонь наявних проблем. У чому ж полягають ці проблеми? НКРЕКП  у своєму рішенні про затвердження тарифів не врахувала те, що сьогодні в Україні важка економічна ситуація, період пандемії і локдауну. Коли затверджували тариф на електроенергію, на газ, на транспортування, вони не врахували, що пенсії та зарплати людей не підвищились, а підприємці з кожним днем припиняють свою діяльність. Щодня банкрутують приватні підприємці. Важкий час. Так, уряд миттєво відреагував і швидко зменшив тариф до 6,99 грн/куб. м, але це мало. І тому сьогодні я пропоную не тільки зменшити тарифи, а й заморозити їх,  зазначив Микола Люшняк.

Народний депутат закликав облраду включити у своєму зверненні до Верховної Ради вимогу прийняти законопроекти, які заморожують тарифи  і дозволять людям користуватися електро- і газоносіями.

Також Микола Люшняк запропонував депутатам обласної ради створити комунальну установу, у повноваження якої входив би контроль тарифів на місцевому рівні.

– В Україні продовжується процес децентралізації. Як сьогодні може обласна рада і громада впливати на ті чи інші процеси? Я пропоную голові облради створити комунальне підприємство спільно з «Тернопільоблгазом» і взяти на себе всю газотранспортну систему, яка є в області, аби мати можливість впливати на тарифи. Газотранспортна система Тернопільської області складається з кооперативів, які в свій час створювали люди і передавали на баланс. Більше половини  цієї системи побудована за кошти тернополян, тому сьогодні Тернопільська обласна рада має право впливати на транспортування газу в своїй області. Сьогодні наше звернення було б не таким критичним і ситуація була б не такою катастрофічною, якщо б обласна рада не збільшувала тарифи на транспортування газу, а вона це в праві зробити. Тому я рекомендую голові обласної ради створити комісію, провести аудит газотранспортної системи області та створити комунальне підприємство, де акціонером буде обласна рада. У структуру акціонерів потрібно включити «Тернопільгаз», яке має змогу обслуговувати газові мережі,  підкреслив Микола Люшняк.

У результаті обговорень депутати облради ухвалили звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України щодо необгрунтованого підвищення тарифів на комунальні послуги.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.