"Прийняття Конституції знаменувало собою остаточне становлення України як держави", – Віктор Овчарук

Опубліковано в Політика Автор  soroka 29.06.2020
Сьогодні, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції.

З цієї нагоди до краян звернувся голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

– Прийняття Конституції знаменувало собою остаточне становлення України як держави, в основі котрої лежать  принципи демократії та свободи.

Ми – нація з глибокими правовими та конституціалізькими традиціями. Адже перша в Європі Конституція Пилипа Орлика сколихнула світ, стала прообразом Закону істино демократичного суспільства. Нинішня Конституція 1996 року – це підтвердження суттєвого розвитку української політичної та правової думки.

Разом з тим правовий нігілізм, що, на жаль,  і далі панує на всіх рівнях українського суспільства, розповсюдився і на невиконання норм Основного Закону, призвів до посягання на конституційні засади та принципи.

Відтак і нині, шість років після Революції Гідності,  не вдалось ще подолати спадок совка - корупцію та недотримання чинного законодавства в усіх сферах суспільного життя.

Розумію, що Конституція не є констатацією існуючого становища, це - швидше своєрідний дороговказ, на який мають орієнтуватися  законодавці та громадяни загалом. Її місія – чітко визначати принципи соціального співіснування людей у демократичному суспільстві. Непорушність конституційних засад повинна  давати змогу зробити соціальний порядок і соціальну свободу незалежними від того, який президент стоїть на чолі держави або яка партія здобула більшість у парламенті.

Разом з тим українське суспільство спрагле серйозних змін, у тому числі і на конституційному рівні. Переконаний: лише перетворення органів місцевого самоврядування у реальний механізм народовладдя зможе привести країну до відчутних позитивних змін,  зазначив Віктор Овчарук. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 Катерина Шаблій
Олександр Кацуба: Задача російських атак на енергетику — деморалізувати українців
Атаки Росії на українську енергетику в останні тижні мають на меті залякати й деморалізувати українців.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.