Завдяки нардепу з Тернопільщини Гусятинська ОТГ може отримати село сусідньої області (документ)

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 26.04.2019
За ініціативою народного депутата від БПП Миколи Люшняка та інших народних депутатів України у Верховній Раді зареєстрували Постанову «Про зміну і встановлення меж селища Гусятин Тернопільської області».
 
Як йдеться у документі, до складу Гусятинської селищної об’єднаної територіальної громади пропонують приєднати село Гусятин Хмельницької області.
 
Микола Люшняк пояснив, що проект Постанови був розроблений на прохання громад обох населених пунктів, які  тривалий час виступають за повернення однойменним населеним пунктам статусу єдиного селища Гусятин, без розподілу на лівобережну і правобережну частини селища і села. Окрім того, такий крок допоможе відновити історичну справедливість.
 
– Місто Гусятин як єдиний цілісний населений пункт проіснувало до 1772 року. Після цього західна частина Гусятина опинилася під владою Австрії, де Гусятин став центром повіту, а східна – до Російської імперії, де Гусятин став містечком Кам'янець-Подільської губернії. З листопада 1918 року у Гусятині утвердилася влада Західноукраїнської Народної Республіки. В 1920  році Гусятин зайняли польські війська, в 1939 році — радянські. Наразі колишнє місто Гусятин  розділяє річка  Збруч: на правому березі з тернопільського боку – селище міського типу з багатьма збереженими пам'ятками, а на лівому березі з хмельницького боку – звичайне село. Люди роками говорили про об’єднання двох Гусятинів у єдиний населений пункт. Саме тому ми спільно із колегами розробили відповідний проект Постанови. Його прийняття допоможе не лише відновити історичну справедливість, а й – збільшити межі Гусятинської ОТГ. Це в свою чергу дасть можливість громаді покращити своє фінансове становище, – прокоментував Микола Люшняк.
 
Додамо, що згідно Постанови Гусятинська селищна ОТГ Тернопільської області збільшить свої території на 313,46 гектара. Відповідно площа Гусятинської селищної об’єднаної територіальної громади становитиме 1934,46 га.
 
IMG 2304

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.