Версія для друку

«Особисто мені не подобається ні Сайдік, ні його миротворчий план на Донбасі,» - Ігор Побер

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 10.02.2019
Депутат Верховної Ради України Ігор Побер розкритикував новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який запропонував Спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі в Мінську Мартін Сайдік як альтернативу Мінським домовленостям.
 
Зокрема на думку нардепа, план Сайдіка вигідний не для України, а РФ та містить чимало «підводних каменів».
 
- Особисто мені не подобається ні Сайдік, ні його план врегулювання ситуації на Донбасі. Я хочу нагадати усім, хто такий Мартін Сайдік. Він є представником ОБСЄ у Мінській переговорній групі. Як зауважують чимало моїх колег, ОБСЄ наповнена переважно людьми із КДБ-шним минулим-теперішнім, адже колишніх працівників КДБ не існує. Окрім того, багато із представників ОБСЄ – відкриті прихильники Росії. І, можливо, зовсім не випадково, що приблизно в однаковий час Сайдік озвучив свій мирний план, а Медведчук закликав до надання Донбасу автономії. Насправді, Мартін Сайдік озвучив те, що завжди озвучував Путін чи представники РФ, - зауважив Ігор Побер.
 
Представник БПП також наголосив, що одним із ключових пунктів плану Сайдіка є проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях, а це – абсурд.
 
- Про які вибори ми можемо говорити? Пригадайте, що колись говорив сьогодні покійний Захарченко: «ми з українських партій на вибори допустимо тільки радикальну партію Ляшка, бо він веселенький, нехай бере участь». Гадаю, цілком зрозуміло, що проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях сьогодні є неправильним кроком, адже їхні результати фальсифікують, - обурився Ігор Побер.
 
Нагадаємо, що із повним текстом плану Сайдіка ознайомлене невелике коло чиновників. Вперше його представили у грудні 2018 року в Мілані на зустрічі Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ як заміну існуючим домовленостям. Згодом Мартін Сайдік розповів у інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung, що Мінські домовленості за останні роки продемонстрували свою «не зовсім чіткість» та неефективність.
 
Разом з тим, чимало експертів, які вивчили текст нового мирного плану, наголошують на його невигідності для української сторони, на відміну від російської. Окрім того, Президент України дав свою відповідь щодо плану Сайдіка. Так, Петро Порошенко зазначив, що Мінськими домовленостями уже передбачений план врегулювання ситуації на Донбасі.
 
- Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету і національній цілісності, незалежності нашої держави. Хочу підкреслити, що план викладено в Мінських домовленостях ... Думаю, пану Сайдіку досить прочитати це і підтримати, - наголосив Порошенко.
 
Також варто зауважити і те, що Мартін Сайдік вивчав міжнародне право у Московському університеті. З 1980 по 1985 р. він працював у Посольстві Австрії у Москві радником і прес-аташе. У 1987–1989 Сайдік був главою Представництва австрійського банку Creditanstalt-Bankverein у Москві, а в 1989-1991 - радником та заступником глави місії у Посольстві Австрії у Москві. В 90-х також генеральним директором спільного підприємства в Якутську, Росія.