Версія для друку

«Ініціативи щодо реформування галузей освіти та охорони здоров’я Збаражчини – в дії», – Валерій Савчук

Опубліковано в Політика Автор  sorokabiloboka 04.01.2019
Голова Збаразької райдержадміністрації Валерій Савчук прозвітував про діяльність та розвиток краю упродовж чотирьох останніх років.

– Збаражчина – надзвичайно благодатна земля, де мешкають працьовиті та гостинні люди і створені усі умови для всебічного розвитку та безпечного проживання людини. Екологічно чистий та потенційно привабливий продовольчий край із високоефективним сільським господарством та стабільним розвитком промисловості, – зазначив Валерій Савчук.

Так, пожвавлення ділової активності та перші кроки з детінізації, децентралізації, призвели до збільшення надходжень до бюджету. Це, за словами керівництва району, дало змогу своєчасно виплачувати соціальні гарантії для жителів та підвищувати перспективи планового економічного розвитку району на 2019-2022 роки.

 – Реалізація промислової продукції в районі у 2016 році в порівнянні з 2015 роком зросла на 61,7 % і становить 503,3 млн гривень. У 2017 році обсяги реалізованої продукції зросли у порівняні із минулим роком на 36,2 % і склали 685,3 млн гривень, – підкреслив очільник району.

Позитивній динаміці показників сприяла стабільна робота місцевих підприємств, зокрема,  ПрАТ «Тернопільський кар’єр» та ТОВ «Радехівський цукор», які є одними із основних платників податків. Необхідно відзначити, що відновлено роботу ДП «Зарубинський спиртзавод» (виробництво біоетанолу) та ТОВ «Збаразький горілчаний завод».

Ключовою галуззю, що формує основу продовольчої та економічної безпеки, у цій місцевості є аграрний сектор економіки району. За останні три роки аграрні формування району забезпечують стабільний валовий збір зерна більше 100 тис. тонн.

Кращих результатів у рослинницькій галузі досягли ФГ «Колосок» с. Чернихівці, ТОВ «Берегиня добра» с. Синява, ТОВ «Поділля» с. Стриївка, ТОВ «Славутич» с. В. Вікнини.

Окрім того, проведено організаційні заходи, створено і зареєстровано чотири сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.

– У 2015-2017 роках надходження податкових платежів і зборів до зведеного бюджету від суб’єктів підприємницької діяльності району зросли майже у 3 рази: із 76,7 млн гривень у 2015 році до 217,6 млн гривень у 2017 році. За рейтинговою оцінкою діяльності Збаразька райдержадміністрація за комплексом показників у 2015 році займала 5 рейтингове місце, у 2016 – 4 місце, а у 2017 році – 3 місце серед районів області. У 2014 році в державі розпочато децентралізацію. Відтак, створено три об’єднані територіальні громади – Вишнівецька, Колодненська, Черниховецька. Визначальним за чотири роки є позитив щодо розвитку бюджетного процесу та зростання власних доходів бюджетів району. Якщо в 2014 році власні надходження зведеного бюджету району склали 35,7 млн гривень, то в цьому році очікуємо одержати 109 млн гривень без врахування бюджетів громад, тобто доходи наших бюджетів за чотири роки зросли в 3 рази. Плануємо у 2019 році отримати 123 млн гривень власних доходів, виходячи з планового розвитку економіки району, – поділився Валерій Савчук.

Також очільник Збаразького краю запевнив, що сільські бюджети району активно сприяють розвитку стратегічно важливих об’єктів їхнього населеного пункту.

– Усі сільські бюджети району є самодостатні. Жодному бюджету не надається фінансова допомога з районного бюджету, а навпаки – сільські бюджети беруть безпосередню участь у покращенні матеріально-технічної бази установ, які розташовані в їхніх населених пунктах. Якщо в 2014 році сільськими радами було надано субвенцій більше 28 тис. гривень, в 2015 році було надано районному бюджету більше 2 млн гривень, а в цьому році – 15 млн гривень, тобто у 7 разів більше. Ці кошти використовувались на проведення ремонтів шкіл, дитсадків, реконструкції паливних, придбання медичного, шкільного та іншого обладнання, – пояснив Валерій Савчук.

Окрім цього, у район залучено додаткові кошти з державного фонду регіонального розвитку, до яких завжди долучались кошти місцевого бюджету на співфінансування робіт з будівництва чи капітальному ремонту об’єктів соціально-культурної галузі.

Капітальні вкладення району за останніх 4 роки становлять 48,2 млн гривень.

 – Сприятливіші умови передбачаються в проекті бюджету на 2019 рік. Враховуючи власні доходи, ми маємо змогу повністю забезпечити видатки на оплату праці, енергоносії, організувати харчування учнів І-ІV класів, передбачити видатки на виконання окремих програм місцевого значення, а також запланувати кошти на співфінансування об’єктів соціально-культурної сфери, – запевнив очільник райдержадміністрації.