Віктор Овчарук: «Від медичного страхування виграють усі»

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 30.11.2018
На останньому пленарному засіданні Х сесії Тернопільської облради було прийнято комплексну програму підвищення рівня соціальних гарантій серед працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення області на 2018-2022 роки.

Відповідна програма передбачає добровільне страхування, що здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком, визначаючи конкретні умови страхування.

Відтак, профілактична, лікувально-діагностична і реабілітаційна допомоги надаватимуться в обсязі, передбаченому договором, за рахунок коштів страхових медичних компаній, сформованих із добровільних страхових внесків та організаційних заходів по залученню лікувально-оздоровчої бази.

– Страхова модель охорони здоров’я дійсно сьогодні не має альтернативи, оскільки саме цей варіант дає змогу перейти від механізму фінансування, утримання медичних установ до укладання договірних відносин між надавачами медичних послуг і посередником, – пояснив Віктор Овчарук.

Окрім цього, голова обради розповів, чому медичне страхування є вкрай необхідним і знаходиться на часі.

 – Завдяки загальнодержавним процесам реформування медичної галузі, питання розвитку медицини є сьогодні публічним, відвертим та значущими в подальшому. Оскільки у наш час закладається фундамент майбутньої системи надання медичної допомоги населенню, то зміна системи фінансування охорони здоров’я безумовно призведе до структурних змін всередині галузі. Ретельно вивчивши зарубіжний та український досвіди, пропозиції експертів, звернення громадськості, можна переконатись, що дієвим механізмом захисту працюючих з боку роботодавця є страхова медицина, – зауважив Віктор Овчарук.

Тернопільська обласна рада здійснила перші кроки до започаткування страхової медицини в регіоні – прийняла рішення про виділення коштів на забезпечення полісами добровільного медичного страхування учасників АТО регіону.

– Система добровільного страхування у 2019 році охопить воїнів та ветеранів АТО. Страховий поліс у сумі 150 гривень на місяць оплачуватиметься за кошти обласної та місцевих рад. У базовий пакет входитиме амбулаторне лікування, у тому числі, денний стаціонар, ліки за призначенням лікаря первинної ланки, стаціонарне лікування, оперативне втручання та діагностично-лабораторні дослідження. Загалом у рік з різних джерел акумулюватимуться кошти у розмірі 100 тисяч гривень на застрахованого, – додав Віктор Овчарук.

         Експерт Громадської спілки з реорганізації системи охорони здоров’я Роман Богачев зазначив, що Тернопільщина одна із перших, яка рухаються в напрямку створення єдиного медичного простору.

 – Сьогодні необхідне розширення джерел фінансування медичних послуг. Реформа первинної ланки вже стартувала, у квітні розпочнеться реформа вторинної. Необхідно не втратити зв’язок між первинною, вторинною та третинною ланками. Усюди ведеться мова про єдиний медичний простір. Проте за роботу в цьому напрямку беруться лише на Тернопіллі, – підкреслив Роман Богачев.

        Зазначимо, що впровадження медичної програми в області передбачає введення в дію цивілізованого механізму залучення додаткових коштів у заклади охорони здоров’я; захист працюючих в умовах системних змін та реформування галузі; підвищення престижності робочих місць.

Це допоможе уникнути значного зменшення відтоку професійних кадрів за кордон. Також дасть змогу отримати додатковий важіль у ліквідації тіньових платежів у медицині (застраховані особи не мають грошових відносин з медичними закладами. Лікування оплачується Страховою компанією); підготовка галузі до загальнодержавного медичного страхування.

– Маємо розуміти, що страхування – це нехитрий спосіб заплатити менше, а отримати більше. Це - гарантія спокою та впевненості у завтрашньому дні.  Адже головним принципом страхування є шляхетність та  справедливість: багатий заплатить за бідного, здоровий – за хворого, а молодий – за особу поважного віку, а в результаті – від медичного страхування виграють усі, – підсумував голова Тернопільської облради.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.