Тернопільські укропівці стали на захист лісових господарств

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 11.11.2018
На останній сесії Тернопільської обласної ради депутати прийняли рішення звернутись до Президента України щодо вжиття невідкладних заходів на законодавчому рівні для недопущення знищення галузі лісового господарства та врегулювання статусу лісів.
 
Підтримали таке рішення й депутати облради від «Українського об'єднання патріотів – УКРОП».
За словами голови фракції «Українського об’єднання патріотів - УКРОП» у Тернопільській обласній раді Андрія Цибульського, врегулювати питання розвитку галузі лісництва на сьогодні вкрай необхідно, адже податки, які хочуть ввести, взагалі не по кишені лісгоспам.
 
- Зараз мовa йде про значне збільшення подaтків нa землі, нa яких розташовані ліси. Такі кошти лісові господарства не зможуть виплачувати. Відповідно це унеможливить їхню діяльність. Наприклад, аби отримати прибуток, лісництва згодом повинні будуть орієнтовно 45-75 років сплачувати податки, аби потім дочекатись якогось заробітку. Та й звідки лісгоспам брати такі величезні кошти? - розповів Андрій Цибульський.
 
Як пояснює укропівець, директор РКАП "Зборіврайагроліс" Юрій Сисак, податки, які пропонують встановити, є непідйомними. Таким чином лісові господарства почнуть занепадати.
 
- Більшість лісів, в тому числі й на Тернопільщині, за які треба буде платити податки, ніякого доходу не дають. Лісівники починають садити посадки, але для того, щоб на них заробляти, необхідно кілька десятків років сплачувати кошти. Наша область не має таких багатих лісів, як Львівська, Івано-Франківська чи Закарпатська. Вартість палива, яке затрачують на вирубку лісу, постійно росте, податки ростуть, лише вартість деревини залишається низькою,прокоментував Юрій Сисак.
 
На думку укропівця, податок для лісових господарств потрібно запровадити, але меншого розміру, наприклад, у 0,05 %.
 
- В Україні потрібно прийняти дуже багато законів, аби лісгоспи почали дійсно розвиватись та працювати на те, аби захищати дерева від нелегальних лісорубів. У Європі лісівники не працюють на «самозаробітках», вони там відповідають за охорону. Мають службові машини, безкоштовне паливо, тому робота таких людей спрямована на дбайливе ставлення до дерев та санітарну вирубку. Натомість в нашій країні працівники лісгоспів змушені зрізати, аби їхні підприємства існували,- додав Юрій Сисак.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.