Віктор Овчарук: «Ключовим завданням в умовах децентралізації є створення максимальних можливостей для надання якісних та доступних медичних послуг»

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 04.11.2018
Меморандум про взаєморозуміння та координацію дій між областю та містом у галузі охорони здоров’я підписали очільники обласної та міської рад. Цей документ засвідчує наміри голів Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука та міської ради Сергія Надала поглибити та розвинути спільне партнерство у галузі охорони здоров’я. Відтак, відповідний меморандум повинен визначити напрями, цілі, завдання та заходи (механізми) взаємодії та співпраці сторін задля спільного здійснення соціально-економічних перетворень та утвердження громадянських цінностей щодо модернізації регіону у сфері охорони здоров’я.

Окрім цього, цей документ  передбачає впровадження інноваційно-інвестиційну діяльність, консультування, професійну підготовку та безперервну освіту медиків.

– Сьогодні важлива подія як для обласного центру, так і для краю вцілому, адже підписання меморандуму допоможе втілити у життя спільні наміри. Зокрема, удосконалити та розвинути галузь охорони здоров’я краю та підвищити ефективність мережі медичних закладів. Завдяки спільним зусиллям за рахунок кооперації та централізації операційних втручань ми зможемо забезпечувати доступність та якість медичної допомоги в закладах охорони здоров’я області. Відтак, зменшиться частка стаціонарного лікування з одночасним покращенням первинної допомоги. Це  забезпечить раціональне використання бюджетних коштів та створить умови для залучення додаткових надходжень у галузь, – зазначив голова обласної ради Віктор Овчарук.

Також очільник області наголосив на тому, що у державі триває реформування сфери охорони здоров’я.

 – Ключовим завданням в умовах децентралізації є створення максимальних можливостей для надання якісних та доступних медичних послуг. Разом з тим сама реформа децентралізації стала поштовхом для реалізації позитивних змін в галузі охорони здоров’я краю. Тож сьогодні, підписуючи меморандум, сподіваємося на плідну співпрацю. У тому числі ми плануємо обмінюватись інформацією та надавати можливості для навчання щодо таких пріоритетних галузей, як профілактика та контроль захворювань, невідкладна допомога, психічне здоров’я та залежності, освіта медичних працівників, телекомунікації та телемедицина, сільська медицина і надання медичних послуг в ім’я здоров’я краян, а отже – майбутнього нашої області, – зауважив Віктор Овчарук.

Нагадаємо, що в області завершується процес укладення декларацій з сімейними лікарями. Паралельно з цим проводяться організаційні заходи щодо перетворення закладів охорони здоров’я в комунальні некомерційні підприємства, які в подальшому працюватимуть з Національною службою здоров’я України.

– Упродовж останніх двох років ведеться робота щодо переконання пацієнтів змінити радянську медичну філософію на філософію сімейного лікаря.  Hа засадах сімейної медицини продовжується вдосконалення та розвиток системи первинної медико-санітарної допомоги задля забезпечення доступу населення не тільки міст, а й сіл. Також у кожному госпітальному окрузі функціонує Госпітальна рада, яка працює над реалізацією державної політики у сфері охорони здоров'я.  Лише у першому півріччі поточного року на обласні медичні заклади, послугами яких користуються краяни, у тому числі мешканці Тернополя,   виділено понад 41 мільйон гривень. Саме завдяки реформі фінансової децентралізації, яка забезпечує перевиконання місцевих бюджетів усіх рівнів вдалось стільки зробити в галузі охорони здоров’я краю. Проведення змін в контексті медичної реформи, де кошти ходять за пацієнтом, формуючи якісну медичну послугу на третинному рівні, буде і економічний ефект, адже кошти залишатимуться в регіоні, – додав Віктор Овчарук.

Зазначимо, що завдяки підтримці Уряду, керівництва області та депутатського корпусу придбано ангіографічне обладнання на суму 22,45 млн. грн. До речі, вже було проведено успішні оперативні втручання на відкритому серці.

Згідно з рішенням сесії Тернопільської обласної ради понад 30 млн. грн додаткових коштів спрямовано на забезпечення хворих хіміопрепаратами, кардіостимуляторами, ендопротезами, дороговартісними препаратами для лікування дихальних розладів новонароджених та забезпечення належного рівня реабілітаційного лікування учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.