«Нам дійсно потрібно виставити їхнього представника з країни», - Ігор Побер про відкликання угорського консула з Берегово

Опубліковано в Політика Автор  soroka biloboka 06.10.2018

Через нещодавній скандал із відео, на якому зображена прихована видача угорських паспортів в консульстві на Закарпатті, вчора, 5 жовтня, Угорщина повинна відкликати свого консула Йожефа Бачкаі із міста Берегова або надати докази фейковості відеозапису. У іншому випадку – українська сторона сама запропонує консулу покинути нашу країну.

 На думку, депутата ВРУ з Тернопільщини Ігоря Побера, таке рішення – правильне та цілком закономірне. А що ж стосується конфлікту з Угорщиною – в цьому народний обранець вбачає можливий вплив Кремля.
 
- У нас має бути чітка позиція. Наша дипломатія працює на найвищому рівні, на усіх світових площадках. Нам дійсно потрібно виставити їхнього представника з країни. Це – цілком зважена та відповідна реакція, враховуючи такі обставини. Більше того, нагадаю, що Угорщина ще три місяці тому намагалась поставити уповноваженого в Закрпатті (через мовне положення у новому законі про освіту – прим.авт.). Саме тоді зародився конфлікт між нашими країнами. І доволі цікавим фактом є те, що така ситуація виникла після зустрічі Путіна з одним із керівників Угорщини, -прокоментував Ігор Побер.
 
Нагадаємо, що у своїй відео-заяві, про відкликання угорського консула, міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що приховування факту набуття прав та обов’язків – порушує на 100% Віденську конвенцію про консульські зносини. Також міністр закликав українців не цькувати угорську громаду, а навпаки – допомогти їй. У відповідь на заяву, очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто оголосив, що Будапешт вишле українського дипломата, який виконує консульські функції.
 
Додамо також, що ситуація із прихованим відео в Берегово загострила конфлікт між Україною та Угорщиною, який виник через мовну правку в новому законі про освіту. Тоді угорська сторона заявила, що такі правки мовно дискримінують угорську громаду на Закарпатті.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.