Версія для друку

Секта свідків СССР або чому антивакцинаторам інкримінують державний переворот?

Опубліковано в Соціум 01.12.2021
У світлі нещодавніх заяв про підготовку державного перевороту, зроблених Володимиром Зеленським на прес-марафоні, новими барвами заграла ситуація з нещодавнім взяттям під варту лідера руху антивакцинаторів Остапа Стахіва.

Останньому інкримінують саме наміри повалити конституційний лад в Україні. Погодьтесь, це не досить узгоджується з офіційною позицією його прихильників, які позиціонують себе саме борцями за конституційні права і свободи громадян.

Окремі ЗМІ вже встигли звинуватити антивакцинаторів в зв’язках в РФ, бо ті використовують такі ж плакати, як їх російські «колеги». Більше того, лідерка черкаського осередку встигла заявити про отримання фінансування для акцій від «братнього російського народу», а керівник чернігівського осередку – взагалі є громадянином РФ.

Зрештою, поодинокі громадяни РФ теж можуть мати проукраїнську позицію, тому ми вирішили дізнатись чим насправді живе спільнота антивакцинаторів зсередини. Чи дійсно вони причетні до антидержавної роботи, чи стали жертвами переслідувань за свою активну громадянську позицію?

Щоб далеко не ходити – долучились до найбільшого «Viber»-чату тернопільських прихильників Стахіва. Вже ж тут точно не мало б бути кремлівських наративів, адже Тернопільщина славиться своєю патріотичністю.

Проте контент чату вражає, що називається «з порога». Свідомо не проводимо аналіз публікацій на тему коронавірусу, адже це не було нашою метою –ми шукали лише підтвердження антидержавної діяльності і зв’язків з Росією.

Для початку, для швидкого «введення в курс справ» адміністратори рекомендують для перегляду російські Youtube-канали, які пророчать швидке відродження СРСР в колишніх кордонах вже найближчим часом. Насторожує правда?

antyvaksy1 01 12 21

Більше того, «розуміючі» вже готуються до закінчення існування РФ та України (називаючи при цьому свою державу «корпорацією») та відновлення СРСР.

antyvaksy2 01 12 21

antyvaksy3 01 12 21

Відео з російських пропагандистських Youtube-каналів – далеко не рідкість в чаті тернопільських антивакцинаторів. Зрештою, прихильність до російських конспірологічних теорій ще не значить, що антивакцинатори планують допомагати в їх реалізації. Хоча…

В листопадових публікаціях чату настійливо повторюються оголошення про набір в територіальний підрозділ «Національної служби правопорядку республіки України».

antyvaksy4 01 12 21

Цікаво, адже в Україні такого органу немає, та й навіщо антивакцинаторам популяризувати службу державі, яку вони вважають «корпорацією»?

Швидкий пошук в Інтернеті будь-яких даних про «Національну службу правопорядку» видав, м’яко кажучи, шокуючі результати. Виявляється, це «правоохоронний орган» «Республіки Україна», «заснованої» в 2020 році.  Зробила це невелика група людей, які на підставі власного трактування нормативно-правових актів не визнають легітимність державних органів України, та й взагалі заперечують існування такої держави. Звісно, що ця групка вже обрала свого «легітимного президента» - жителя Дніпра Анатолія Балахніна. А тепер ще й створили собі «легітимний правоохоронний орган», який очолив житель Донеччини Генадій Туркін. Звичайно до обох з обшуками вже встигла навідатись СБУ.

Виявляється, що маніпуляції про нелегітимність органів влади України використовує й сам Стахів і його послідовники на Тернопільщині. Вже загаданий самообраний «президент» Балахнін теж не рідкий гість в їх чатах.

antyvaksy5 01 12 21 antyvaksy6 01 12 21

Виходить, що всередині своєї спільноти антивакцинатори явно пропагують ідеї, які суперечать Конституції і Законам України, в очікуванні відродження СРСР.

В підсумку, навряд звинувачення Стахіва і його команди в спробі повалення конституційного ладу є настільки голослівними як вони це намагаються показати. Залишається чекати результатів розслідування правоохоронних органів, які на доведення своєї правоти повинні показати не лише виконавців, але й реальних замовників.