Закон не для всіх: тернопільські судді винесли два категорично різні рішення в одній справі

Опубліковано в Соціум 14.02.2020
Судді Тернопільського мійськрайонного суду з інтервалом в один день ухвалили два абсолютно протилежні рішення, що стосувалися одного і того ж клопотання.
 
Така розбіжність у міркуваннях служителів Феміди, вочевидь, є явним прикладом «правильного» рішення «на замовлення».
 
Йдеться про резонансну справу затримання тернопільського бізнесмена Валерія Борисова начебто під час вимагання грошей.  Адвокати В. Борисова кажуть, за п’ять місяців досудового розслідування ніяких доказів, які б підтверджували вину Борисова, не було надано. Попри це, сторона обвинувачення, намагаючись затягнути час, раз-у-раз просить суд продовжити строки досудового розслідування.
 
Нагадаємо, 10 лютого 2020 року суддя Тернопільського міськрайонного суду Ірина Черніцька постановила, що клопотання сторони обвинувачення про продовження строку досудового розслідування терміном до шести місяців є необґрунтованим, а тому його було повернуто слідчому.
 
Уже наступного дня сторона обвинувачення повторно подала аналогічне клопотання про продовження строку досудового розслідування. Цікаво те, що слідчий з прокурором навіть не виправили ті помилки кримінально-процесуального закону, на які вказав суд попереднього дня. Вони всього лиш оновили дату та знову подали документ на розгляд.
 
Так, 12 лютого ідентичне клопотання ще раз розглянули на судовому засіданні, але вже під головуванням судді Віктора Дзюбича. Цього разу суддя ухвалив рішення, яке абсолютно протилежне міркуванням його колеги Ірини Черніцької. У результаті – клопотання, яке у понеділок відхилили через необґрунтованість, вже в середу дивним чином задовольнили. Відтак, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжили ще на п’ять місяців.
Адвокат Валерія Борисова Юрій Мельник каже, складається враження, що сторона обвинувачення просто шукала суддю, який на їхнє замовлення прийме потрібне рішення.
 
– Суддя Дзюбич задовольнив клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування. Однак день перед тим його колега повернула аналогічне клопотання через його абсурдність. Дивує, що в судовій системі має місце така невідповідність. Питання одне, а рішення – категорично різні. Це зовсім не є ознакою правової держави. На мою думку, рішення судді Дзюбича – незаконне. Він не взяв до уваги доводи адвокатів підозрюваного стосовно неповноти клопотання та його невідповідності КПК України,  пояснив Юрій Мельник.
 
На думку адвоката такі дії сторони обвинувачення свідчать про затягування розгляду кримінального провадження.
 
– Вся справа стосовно звинувачення Валерія Борисова у вимаганні та погрозах – сфабрикована. У ході досудового слідства, яке тривало 5 місяців, слідчими органами не було здобуто жодного доказу висловлювання моїм клієнтом погроз на адресу Прохоренкова, а тому додаткові слідчі дії у цій справі ні для чого. Зараз слідчий та прокурор намагаються затягнути розгляд, аби в той час придумати собі вихід із ситуації. Наголошу, що відповідальність посадових осіб за незаконні дії – неминуча,  додав Юрій Мельник.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.