Версія для друку

Скандальна справа Валерія Борисова, якого звинувачують у вимаганні грошей, в суді тріщить по швах

Опубліковано в Соціум 12.02.2020
Резонансна справа про затримання тернопільського бізнесмена Валерія Борисова, начебто під час вимагання грошей, виявилася сфабрикованою мильною бульбашкою, яка ось-ось лусне.

Попри очевидність того, що звинувачення В. Борисова у злочині шите білими нитками, сторона обвинувачення все ж намагається хоч якось затягнути справу.

Нагадаємо, у провулку Цегельному 1, що на мікрорайоні «Дружба» в м. Тернополі, зводять житловий комплекс «День і ніч». Забудова вже встигла нажити слави скандальної. Справа у тому, що раніше на цьому місці була розташована тунельна піч. Вона належала двом власникам – ФОП Ігорю Прохоренкову та ТОВ «Алігатор ІІ». Однак І.  Прохоренков розпочав реконструкцію будівель під багатоквартирний житловий будинок без будь-яких погоджень співвласника – «Алігатор ІІ». Він подав заяву про видачу дозволу на виконання будівельних робіт (реконструкцію) до Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, умисно приховуючи Договір дарування тунельної печі в користь ТОВ «Алігатор ІІ», таким чином не надавши інформації про співвласника.

У вересні минулого року правоохоронці затримали законного представника ТОВ «Алігатор ІІ» Валерія Борисова нібито за вимагання грошей у бізнесмена Ігоря Прохоренкова. Однак, як згодом пояснили адвокати В.О. Борисова, на місці затримання чоловіки укладали мирову угоду. Захисники Валерія Борисова кажуть, І.В. Прохоренков не хотів судитися, а тому сам запропонував В.О. Борисову фінансове відшкодування та нерухоме майно за зведення висотки на місці зруйнованих ним приміщень, які належали ТОВ «Алігатор ІІ». Якраз під час укладання мирової угоди до приміщення увірвалися правоохоронці та задокументували ніби то факт вимагання коштів.

Вже декілька місяців справу розглядають у судах. Останнє засідання відбулося 10 лютого 2020 року у Тернопільському міськрайонному суді під головуванням судді Ірини Черніцької. Розглядали клопотання сторони обвинувачення про продовження строку досудового розслідування терміном до шести місяців. У результаті – суддя повернула клопотання слідчому як необґрунтоване.

Адвокат Валерія Борисова Юрій Мельник каже, рішення судді І. Черніцької – справедливе та очевидне.

– Своїм клопотанням сторона обвинувачення хотіла продовжити строки досудового розслідування на максимально можливий термін – до шести місяців, але їм це не вдалося. Клопотання абсолютно необґрунтоване і геть не відповідає вимогам законодавства. Саме тому суддя прийняла правильне й законне рішення – повернула клопотання слідчому, – пояснює Юрій Мельник.

Адвокат зазначає, таким клопотанням сторона обвинувачення намагалася затягнути розгляд справи собі на догоду.

– На сьогодні справа, пов’язана із обвинуваченням Борисова, є однією із найбільш резонансних. Така увага громадськості до неї пов’язана із статтею, яку інкримінують Валерію Борисову. Йдеться про вимагання в особливо великих розмірах. Попри це, всім добре відомо, що справа – сфабрикована. Немає абсолютно жодного доказу, який би підтверджував вину Борисова. Фактично не було ніякого вимагання у розумінні статті 189 ККУ. Це було досудове врегулювання спору. Тому тепер сторона обвинувачення, не маючи ніяких доказів, єдине чим намагається затягнути цю справу – клопотанням про продовження строку досудового розслідування, – додає Юрій Мельник.

Більше того, під час підготовки цього матеріалу до публікації стало відомо про повторне подання органом обвинувачення аналогічного за змістом клопотання про продовження строку досудового розслідування. Як повідомив Валерія Борисов, слідчий, за погодженням із прокурором, подав суду клопотання, що є ідентичним тому, яке розглянуто 10 лютого. Орган обвинувачення навіть не постарався виправити ті помилки кримінально-процесуального закону, на які вказав суд учора, вони просто змінили дату і подали до суду. Складається однозначне враження, що слідство попросту намагається призначення лояльного до них судді, судді який на їх замовлення прийме потрібне їм рішення. Залишається лише сподіватися на об’єктивність та неупередженість суду.

Ми спостерігатимемо за розвитком цієї вкрай цікавої справи та інформуватимемо вас про хід її розвитку.