«Ця ганебна норма стримує розвиток цукрової галузі», - Микола Люшняк про держрегулювання реалізації цукру

Опубліковано в Економіка 12.07.2018
Сьогодні Верховна Рада України розглядає в повторному другому читанні законопроект № 4532 про дерегуляцію цін на цукор та цукровий буряк.
 
Документом пропонується визнати не чинними норми закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», яким визначається обмеження на поставки цукру на внутрішній ринок (квота «А») та встановлюються мінімальні ціни на цукор та цукровий буряк, як такого, що не виконав поставлених завдань.
 
Як пояснив депутат Верховної Ради України з Тернопільщини від БПП Микола Люшняк, законопроект № 4532 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» – є надзвичайно важливим, оскільки його прийняття допоможе зберегти та розвинути цукрову галузь в країні.
 
- Минулого пленарного засідання, у вівторок 10 липня, у другому читанні депутати відправили на доопрацювання до профільного комітету ВРУ закон про дерегуляцію цін на цукор та цукровий буряк. Прикро, що колеги не розуміють важливості даного документу. Зазначу, що в нас діє ганебна норма щодо мінімальної ціни на цукор. Норма, яка стримує функціонування ринку цукру на засадах вільної конкуренції, рівної для всіх. Більше того, ця ганебна норма змушує підприємців тіньово збувати свою продукцію, оскільки передбачає обмеження на поставки цукру на внутрішній ринок. Наведу приклад, Україна в 2017-2108 роках виробила 2 мільйона тонн цукру при споживанні 1 мільйону 300 тонн. Врегульована ціна цією нормою за 1 тонну цукру – 10 650 гривень. Ціна ж на ринку трохи менше 10-ти грн за кілограм. Тобто, аби збути свій товар підприємці-аграрники продають його за готівку, як кажуть «на руки». В такий спосіб в Україні продано цукру на суму близько 2-х мільярдів гривень. З цієї суми державний бюджет не отримав ані копійки. Якщо діють подібні норми, про яку економіку ми можемо говорити? Про яку переробку чи розвиток?  обурився нардеп.
 
Нагадаємо, законопроект №4532 про дерегуляцію цін на цукор та цукровий буряк був зареєстрований в Парламенті 27 квітня 2016 року за підтримки профільного комітету, міністра та Національної асоціації цукровиків України. Вже у травні того ж року його проголосували в першому читанні.

Прокоментувати:

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.