«Фермер року» Євген Саловський, який вирощує печериці поблизу Тернополя, розкрив секрети успішного бізнесу

Опубліковано в Економіка 17.02.2023

«Фанджі Фарм» (Fungi Farm) – велика родинна ферма на заході України. Грибну справу почав батько Ярослав Саловський. Зараз у бізнесі працює вся родина – подружжя засновників та двоє їхніх синів. «Тато у нас – головний стартапер, а мама – головний технолог», – розповідає старший син Євген. Другий син Володимир займається локальними ринками і технічною частиною на виробництві.

В Тернопільській області «Фанджі Фарм» – ТОП-1, а в Західній Україні – ТОП-3. Ферма працює майже два десятиліття. Зараз родина Саловських має 26 камер вирощування по 280м2. Разом це 7000м2. Вирощують білі та коричневі печериці. «Чому коричневі? Бо я їх люблю», – просто відповідає Євген.

Нещодавно Євген Саловський отримав звання «Фермер року» телевізійної премії «Гордість Тернопілля», яку вже другий рік поспіль проводять місцеві телеканали «ІНТБ» та «Тернопіль1».

Агентство УМДІС поговорило з Євгеном про те, наскільки знаково для галузі те, що фермером року престижної телепремії визнають саме грибовода.

– Пане Євгене, як день?

– В праці, працюємо інтенсивно. Сьогодні Хрещення, тож хочемо відпустити людей раніше, щоб святкували з родиною.

– Знаю, що ваша ферма – приклад родинного бізнесу. Правда, що цю справу починав ваш батько?

– Бізнес з грибами татові Ярославові приснився. Возив з Польщі овочі-фрукти до України та почав купляти гриби. Перший раз їх побачили – не знали, що з ними робити. Пам’ятаю, що взяли насипом до машини: брали з Польщі білі, а приїхали чорні. Зрозуміли, що щось робимо не так. Почали вчитися. Поляк, у якого тато купляв гриби, запросив його в гості. Батько побачив один раз теплиці, а вони почали йому снитися. Одну ніч, другу… Подружилися з тим грибоводом. Одного разу поляк сказав: «Рано чи пізно кордони закриють і більше не будеш їздити. Давай я тебе навчу, як збудувати теплицю в себе».

– Польський досвід допоміг?

– Так, допоміг. Теж маємо родича, який знався на інженерії та будові. Долучили його – збудували перші 4 камери. Це було в 2007 році, перед кризою. Тоді мали магазин. Цю нішу починали захоплювати супермаркети, тому треба було прийняти рішення, що робити далі. Батько сказав: магазин продаємо, беремо кредит – інвестуємо в грибництво. Кажуть, коли дивимось в майбутнє, перед кожним рішенням є два шляхи. А коли дивишся в минуле, є тільки один шлях – той, який вибрав. Зараз вважаю, що рішення піти в грибництво було правильним.

Промоція

– Знаєте, колись мене питали про мрії. Я відповів, що хочу мати 100 камер. А згодом зрозумів, що не в кількості справа. Потрібно мати сильний бренд  та приносити користь споживачам, – говорить Євген.

– Щодо бренду, то ми стежимо за тим, як ви почали класно вести свої соцмережі.

– На початку війни до мене з Києва приїхав друг ITшник. І «надавав по голові», що мушу рекламувати гриби. Якщо стежите за нами, то побачили, що останній рік почали активно популяризувати печериці. Разом з цим розкручуємо і засвічуємо бренд «Фанджі Фарм». Робимо це локально, в нашій області. Почали із соцмереж. Хочу відзначити, що після початку повномастабного вторгнення ворога в Україну, наші місцеві блогери, телеканали та відомі люди згуртувалися та почали підтримувати місцевий бізнес. Тобто тих людей, які розвивають економіку. Першими нас помітили  фудблогери з проекту “Їжа файного міста”, приїхали до нас на виробництво.  Далі ініціативу підхопили інші медіа. Наразі постійно погоджуємось на  сюжети на телебаченні, беремо участь в кулінарних шоу, ведемо акаунти компанії в Facebook, Instagram, Telegram. Ми тут зробили те, що по всій Україні має зробити асоціація. Мінімальними ресурсами і розумною інвестицією.

– Це дорого? Бачите, що інвестиція в промоцію виправдовує себе?

– Як я вже говорив, на Тернопіллі медійна та блогерська сфери на період війни намагаються підтримати місцевого виробника. Навіть ціни на рекламу стали лояльними. Завдяки такій співпраці, медійний ринок став набагато доступніший. Наприклад, разом із місцевими телеканалами “Тернопіль 1” та “ІНТБ” ми започаткували новий проект “Обережно, смачно!”. Вже зняли 12 програм про те, які страви з печерицями можна готувати. Ми зараз стали найбільшим виробником в області, тому попит на гриби, звісно, вплине на нас.

– Як вирішили взяти участь в конкурсі “Гордість Тернопілля”?

– Одна з телевізійних працівниць, з якою познайомились, коли знімали програми, подала нас на нагороду «Фермер року» телепремії «Гордість Тернопілля». Спершу я був скептично налаштований, а потім дізнався, що перемогли. Ми глядачам і журі сподобались, бо до нас в цій номінації всі займалися зерном, пшеницею, а цьогоріч вперше перемогли грибники. Це класно і для нас, і для всіх грибоводів. Щоразу, коли були на екрані, додатково нагадували про гриби споживачам.

Продажі

– Ви знаходитеся на заході України. А чи думали почати експортувати печериці?

– Експорт нас цікавить. Навіть маємо потенційних клієнтів з Молдови та Болгарії. Але я вважаю, що спершу потрібно вирішити нашу головну проблему, а це – нестача збирачів. Дуже велика еміграція зараз спостерігається, особливо це стосується жінок. Ми не можемо дати потрібні стабільні обсяги виробництва, маючи дефіцит робочих рук.

– На скільки відсотків працюєте зараз?

– На 70 %. Це золота середина. На більше не вистачає збирачів. З іншого боку, якщо будемо вирощувати більше, буде важко все продати в Україні. У такому випадку дійсно необхідно виходити на іноземні ринки. Ми зараз значною мірою закриваємо об’єкти, які закривали кілька великих виробників на Сході які зараз не працюють. Наш гриб зараз їде далеко по Україні.

Нещодавно на ферму «Фанджі Фарм» зателефонувала 85-річна пенсіонерка Валентина з Нікополя (зона бойових дій). Подякувала, що доставляють до їхнього «АТБ» гриби, що може купляти і готувати улюблені страви: суп, смажені гриби та голубці.

У цей момент відкриваються двері. Хтось заглядає та питає пана Євгена, коли він звільниться.

Хай почекають трішки, я всіх підвезу, – усміхається Євген.

Виявляється, підвозить додому збиральниць, бо ферма знаходиться за містом, на хуторі. Компенсують кошти за дорогу, але можуть також підвезти своєю машиною. У «Фанджі Фарм» планують організувати комфортний трансфер автобусом з Тернополя, щоб більше людей звідти вдалося залучити до роботи.

Успіх

– Пане Євгене, ваша ферма успішна. На вашу думку, що головне для успіху в грибівництві?

– Дві речі важливі. Перше – постійно вчитися. Кожні пів року їздимо до Польщі навчатися грибництву. А я в цьому році закінчив магістратуру за спеціальністю «Аналітика системних процесів. Філософія». Мав 34 роки, коли знову пішов вчитися. Ще маємо групу знайомих, збираємося разом, читаємо і аналізуємо Платона чи щось сучасне. Мені це допомагає в бізнесі побачити стратегію розвитку на майбутнє.

– А друге що важливо?

– Любити те, що робиш. Наприклад, батька зараз не можна забрати з теплиці, сидить там з ранку до ночі. О дев’ятій вечора іде ще на обхід.

– Ви такий самий?

– Я люблю роботу, але розділяю свій час на робочий і неробочий. Вчився цього. Хоча можу поїхати на грибницю, коли не треба, але з інших причин. Знаєте, тут в мене свій куточок і зона комфорту, а вдома троє дітей.

– Ага, розумію. Бачите перспективу, що діти прийдуть у бізнес, коли подорослішають?

– Звичайно! Середня дочка Каріна чекає вихідних, щоб поїхати зі мною на ферму збирати гриби. Може захоплено збирати три години. Або іде на фасовку до дівчат – працює, спілкується. Має сім років. Виглядає, як чортеня після роботи, тому тримаю для неї завжди змінний одяг в кабінеті.

Агентство УМДІС від всієї нашої грибної галузі вітає Євгена Саловського і «Фанджі Фарм» з отриманням почесної нагороди! Дякуємо за те, що вкладаєте в промоцію грибів!

 

Прокоментувати:

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.