Версія для друку

Михайло Головко: «Кошти заробітчан не потрібно оподатковувати – це інвестиції для України»

Опубліковано в Економіка 28.04.2019
Якщо окремні провладні особи вважають, що податки від українських заробітчан забезпечать додатковий прибуток до держбюджету, наpодний депутат від Всеукpаїнського об’єднання «Свобода» Михайло Головко впевнений – оподатковувати їхні доходи – несправедливо.

За словами нардепа, кошти, які перераховують працюючі українці з-за кордону, підтримують українську економіку.

— На мою думку, заробітчани – основний інвестор України. Саме тому потрібно вживати заходи, які би сприяли поверненню до нас працюючих за кордоном українців. Ми не повинні допускати, аби країна втрачала трудовий капітал. За офіційними даними, заробітчани з-за кордону перераховують в Україну 11-14 млрд доларів, а неофіційно – набагато більше, — розповів свободівець.

Нардеп підмітив, що декілька років тому зареєстрував законопроект, який передбачає підтримання працюючих українців на зарубіжжі.

— Документ передбачає, що усі гроші українських заробітчан, які ввозяться на територію України, треба звільнити від податків. Кошти заробітчан – це інвестиції для України. Мій проект закону забракували, а натомість від фракції партії «Блок Петра Порошенка» запропонували інше. Це створити державний фонд, в який заробітчани змушені будуть перераховувати свої кошти за певні послуги.  Тільки цікаво, що територія поширення діяльності фонду – Україна. То от питання – як ця структура зможе допомагати українцям, що проживають в Європі, Америці? Від фонду не надаватимуть ні соціальний захист, ні страхування, пенсійне забезпечення, пошук роботи, — зазначив Михайло Головко.

Нардеп підмітив, що, на його думку, мета «помічного» фонду – змушувати заробітчан перераховувати гроші у фонд, а структура буде виконувати роль своєрідної «годівниці» для зацікавлених осіб. Свободівець також додав, що оподатковувати потрібно навпаки ті кошти, які вивозять, а не ввозять.