«Не каліч, не бий, не вбивай» — у Тернополі стартував марш за права тварин (фото)

Опубліковано в Життя краю 30.09.2018

Від Театрального майдану у Тернополі 30 вересня  стартував Всеукраїнський марш за права тварин, до якого долучилося десятки містян. Захід проводиться у місті вдруге з метою звернути увагу громадськості до захисту тварин від знущань і жорстокості. Тернопіль – одне із 20-ти міст, яке приєдналося до маршу.

Тримаючи в руках плакати, спрямовані на підтримку тварин, люди закликали кожного громадянина держави бути гуманнішими та чуйнішими до братів наших менших. Дехто з тернополян прийшов на марш із домашніми тваринами – не тільки породистими, але й безпритульними.

Як розповів учасник заходу тернополянин Євген Супруненко, його собачка, як і багато інших безпритульних тварин, має непросту долю.

Моїй Руні три роки. Взяли ми цю собачку з притулку два роки тому. На жаль, наша Руна особлива, адже вона не має лапки. Коли ми забирали її, звичайно, переживали, чи зможе тварина повноцінно жити без передньої лапи – ходити, бігати, долати деякі перешкоди. Раніше ми бачили собак без задньої лапи, то вони пересувалися добре. А це ж - передня нога. Насправді наші усілякі побоювання були марними, адже Руна добре ходить, може перескочити півметрову перешкоду. Собачка є дуже ніжною, доброю, любить людську ласку, тягнеться до господаря— розповів чоловік.

Пан Євген наголосив, що у нього є приватний будинок, де, окрім Руни, він тримає ще двох собак. За словами чоловіка, його пси дружні, разом граються, живуть. Господар Руни зазначив, що прийшов сьогодні на захід, аби показати всім людям, що собаки з особливими можливостями не є нічим страшнішими, гіршими за повноцінних тварин і також уміють любити, захищати, бути вірними.

До Всеукраїнського маршу за права тварин приєдналася й тернополянка Богдана Пастернак, яка тримає вдома не одну тваринку, яку взяла з вулиці.

Тварини – це живі істоти, які як і ми, здатні на емоції, розуміють любов та жорстокість. Вони часом потребують нашого захисту, любові. Їм болить, як і нам, вони однаково хочуть їсти, пити. Кожна нормальна людина повинна розуміти, що поряд з нею жива істота, над якою не можна знущатися. Всі тваринки, які живуть у мене – з вулиці, адже я ніколи не хотіла мати вишуканих породистих тварин. Лише що тримала двох вівчарок, але вони також, по суті, не мали хазяїна. У них склалася тяжка доля. На жаль, нещодавно от друга вівчарка «відійшла» від нас, адже мала вже 17 років, — наголосила жінка.

Варто зазначити, що під час заходу учасники підписали універсал гуманного ставлення до тварин. Його відправлять до Верховної Ради України на розгляд депутатів. Тернополяни, які взали участь у марші, виголосили 8 основних вимог:

  1. Заборона використання тварин у цирках і дельфінаріях.
  2. Заборона хутряних ферм та притравочних станцій.
  3. Заборона контактних зоопарків та експлуатації тварин для жебракування і фотопослуг.
  4. Відмова від використання живих тварин для експериментів та ін.
  5. Розвиток реабілітації тварин і центрів утримання тварин, що постраждали від людини та її діяльності.
  6. Створення зоополіції та запровадження в Україні дієвої системи контролю і покарання за жорстоке поводження з тваринами.
  7. Заборона евтаназії, як методу регулювання чисельності безпритульних тварин в Україні.
  8. Внесення диких тварин природного ареалу України, що знаходяться на межі зникнення, до Червоної книги України.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.